Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Cesta v čase späť o miliardy rokov: FOTO z najstaršej histórie vesmíru!

Galaxie sú všade. Zobraziť galériu (3)
Galaxie sú všade. (Zdroj: nasa, esa)

WASHINGTON - Hubblov vesmírny teleskop nahliadol doteraz najďalej do histórie vesmíru a umožnil ľuďom pozorovať formovanie galaxií, ktoré sa odohrávalo pred 13,2 miliardami rokov. Vďaka využitiu jednej z Einsteinových teórií americkí astrofyzici dokázali výkonný prístroj zamerať na veľmi vzdialené vesmírne objekty, ktoré dokumentujú podobu po veľkom tresku. Podľa agentúry AP objavil teleskop takmer 3000 väčšinou relatívne malých galaxií.

Séria snímok urobených teleskopom amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA) zachytila ​​dosiaľ najvzdialenejšie objekty, ktoré astronómom umožňujú lepšie porozumieť procesom vo vesmíre "iba" 500 miliónov rokov po jeho vzniku.

"Predstavte si, že ste sa vrátili v čase do doby 500 miliónov po veľkom tresku a rozhliadli sa po oblohe. Galaxie sú bližšie. Sú menšie. Sú jasne modré a sú všade," opísal pozorovanie člen tímu pracujúceho s teleskopom Garth Illingworth.

Podľa neho je väčšina pozorovaných galaxií až tisíckrát menšia ako Mliečna dráha, avšak astronómovia na svoje prekvapenie našli aj niekoľko väčších jasných galaxií. Kozmické procesy boli v tej dobe ďaleko rýchlejšie ako dnes a vo vesmíre zrejme okrem iného neboli žiadne kovy, tvrdí Illingworth.

Cesta v čase späť
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: nasa, esa)

Stále technické a programové inovácie umožňujú teleskopom prinášať viditeľné obrázky zo stále vzdialenejších oblastí, z ktorých putuje k Zemi svetlo dlhšiu dobu. Vďaka tomu dokumentujú vzdialenejšiu históriu vesmíru.

Tím Hubblovho teleskopu k terajším pozorovaniam využil jednu z teórií fyzika Alberta Einsteina, podľa ktorej sa vďaka veľmi silnej gravitácii vnútri masívnych zhlukov galaxií menia vlastnosti svetla. Keď vedci namierili teleskop práve do týchto zhlukov, poslúžili im ako "prírodné ďalekohľady" a umožnili nahliadnuť ďalej do histórie.

Vedci dúfajú, že hoci sú prvé urobené snímky oveľa menej ostré ako obrázky z menej vzdialených oblastí, umožní im lepšie pochopiť proces raného vývoja vesmíru.

Teleskop objavil aj štyri nezvyčajné galaxie.
Zobraziť galériu (3)
Teleskop objavil aj štyri nezvyčajné galaxie.  (Zdroj: nasa, esa)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu