Utorok4. jún 2024, meniny má Lenka, zajtra Laura

Všetko je nanič! Mám depku. Potrebujem lieky?!

Buď normálny Zobraziť galériu (3)
Buď normálny (Zdroj: www.ipcko.sk)

Depka, ako je častokrát depresia označovaná medzi mladými ľuďmi, je dnes už fenoménom, ktorý neodmysliteľne patrí k životu. Ľudia majú depku, ak im niečo nevyjde a cítia sa nanič, ak sú smutní, sklamaní a opustení. Alebo jednoducho vtedy, keď na nich doľahlo to pochmúrne a daždivé počasie vonku.

Zvlášť v čase pred Vianocami viacerí ľudia upadajú do pesimizmu a beznádeje. Zrazu sa im vynoria predstavy toho, akým by ich život ideálne mal byť, no zisťujú, že to tak vôbec nie je. Ostávajú sami a opustení. Nie vždy však „mať depku“ znamená psychickú poruchu, ktorou tá pravá depresia naozaj je.

„Depresia nám tak trochu zľudovela. Možno aj to je dôvodom toho, že jej je čoraz viac. Nie každý pocit zúfalstva, smutná nálada či neschopnosť akejkoľvek aktivity však predstavuje diagnózu, ktorá si vyžaduje farmakologickú liečbu. No je dobré vedieť, ako s podobnými depresívnymi stavmi, ťažkými náladami a pocitmi bojovať“, hovorí o význame psychologickej pomoci pri jej zvládaní koordinátorka internetovej poradne pre mladých IPčko.sk Jana Fibichová.

„Mať depresiu nie je jednoduché. Títo ľudia veľakrát nevidia zmysel v živote ani v žiadnej činnosti, nieto ešte aby sa snažili depresiu nejako poraziť. Nevidia dôvod, prečo by niečo také robili, prečo by sa vôbec mali o niečo snažiť. Pod náporom všetkých tých ťaživých pocitov zabudli, že chcú byť hlavne šťastní“, dodáva Fibichová.

Pohľad do sveta ľudí s depresiou prinášajú dobrovoľníci z internetovej poradne IPčko.sk. Raz do mesiaca prichádzajú s krátkym video-dokumentom z rôznych oblastí života, ktoré sa ukazujú byť pre mnohých mladých ľudí problémové. Chcú tak ľuďom ukázať, že ich ťažkosti sa dajú riešiť. Zoznamujú širokú verejnosť jednak s danou problematikou, ale aj s odborníkmi z oblasti psychológie. Tí ponúkajú svoje postrehy a spôsoby, ako sa podobnými udalosťami vysporiadať a kde hľadať pomoc.

 

Prvé zo súboru videí kampane „Neboj sa byť normálnym“ ste mali možnosť vidieť minulý mesiac v tomto článku.

 

Viac informácii o tomto projekte nájdete na www.ipcko.sk

-reklamná správa-

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu