Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Ísť k psychológovi? NIKDY! Nie som predsa cvok!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Ipčko.sk)

Takéto vyjadrenia sú veľmi častou reakciou ľudí, ktorí by možno aj potrebovali psychologickú pomoc vzhľadom na ich náročnú situáciu v ktorej sa ocitli a problémy, ktorým čelia. Napriek tomu, že na ich vyriešenie už nestačia sami, len málo z nich sa so svojim problémom obráti na odborníka. Žijeme síce v 21. storočí, no predsudky o psychológoch v bielych plášťoch a ich pacientoch, ktorí sa v momente ich prvého stretnutia už nezbavia označenia „blázon“, stále pretrvávajú.

Mladí psychológovia z projektu internetovej chat-poradne pre mladých IPčko.sk, ktorí v súčasnosti už viac ako rok poskytujú psychologickú pomoc a online poradenstvo, sa rozhodli búrať tieto mylné predstavy a ukázať ľuďom nielen to, že psychológovia sú kvalitnými odborníkmi a ľuďmi na mieste, ale predovšetkým, že vyhľadať takúto pomoc je prirodzeným východiskom z danej situácie a niet dôvodu, prečo sa za to hanbiť. „Ako dobrovoľníčka na tejto poradni som veľakrát mala možnosť písať si s ľuďmi, ktorí boli vyslovone odradení vyhľadať pomoc psychológa. Často to ani nebolo spôsobené ich predošlými zlými skúsenosti s takouto formou pomoci, ale jednoducho mali pocit, že k psychológom chodia len blázni. Ísť tam by teda znamenalo pokles v očiach druhých ale hlavne priznanie si svojho vlastného zlyhania. Stále však hovorím to isté. Nie je hanbou vyhľadať pomoc. Horšie je vzdať sa hneď na začiatku. Problémy treba riešiť skôr než bude neskoro“, hovorí o svojom postoji koordinátorka  projektu Jana Fibichová.

Na boj proti týmto predsudkom si vybrali veľmi inovatívny spôsob. Prostredníctvom krátkych videí, ktoré sa vyjadria k rôznym témam a problémom v živote človeka, ukazujú, že problémy sa dajú riešiť a pomoc sa oplatí hľadať. „Prvú prinášame tému šikany, ktorá je medzi žiakmi a študentmi škôl stále veľmi rozšírenou, avšak často neriešenou otázkou. Šikanovaní žiaci sa väčšinou boja povedať o tom, čo sa deje. Neveria, že by im niekto vedel pomôcť. Oslovili sme preto odborníčku, ktorá okrem vysvetlenia, čo je to šikana, prináša viaceré praktické rady a postrehy, ktoré môžu rodičom či učiteľom pomôcť odhaliť, že sa niečo také deje. Rovnako objasňuje dôvody, ktoré deti a mladých ľudí veľakrát k šikanovaniu vedú a poskytuje konkrétne kroky, ktorými možno takéto správanie stopnúť,“ vysvetľuje Katarína Porubská.

Projekt IPčko.sk sa uchádza o výhru v programe ReŠtart Slovensko. Podporiť ich svojím hlasom môžete každý deň až do začiatku decembra.

- reklamná správa -

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu