Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Takto sa deti zmenili za sto rokov: Želania Ježiškovi z roku 1913 a teraz!

BRATISLAVA - Dnešné deti chcú pod stromček tablety, bábiky Monster high, Iphony, transformerov, či drahé štýlové oblečenie. Nebolo tomu tak vždy. Listy Ježiškovi pred sto rokmi vyzerali totiž úplne inak a k šťastiu detí stačilo oveľa menej. Dôkaz priniesol britský Daily mail a potvrdili ho štatistiky.

Ten zverejnil list z roku 1915, ktorý napísal vtedy malý Homer Mellen (7) z Londýna. Jeho želaním Santovi boli veci, ktoré väčšina dnešných detí berie ako samozrejmosť: "Drahý Santa Claus, mohol by si mi poslať krabicu farbičiek a školskú tašku, aby som si ich mal kde položiť? Ak by si bol ešte taký láskavý a mohol by mi pribaliť aj oriešky a cukríky. Presne to by potešilo 7-ročného chlapca."

Dnes už 79-ročný syn Homera, Larry, si list z roku 1915 odložil, aby ho mohol ukázať svojim vnúčatám. "Ten list vypovedá veľa o tom, ako deti v dnešnej dobe nevedia oceniť veci, ktoré sú naozaj skutočnými darmi a berú všetko za samozrejmosť", povedal britskému denníku Larry. Homerova pravnučka Laurie Bloomfield (49), ktorá pracuje ako učiteľka s ním súhlasí. "Jedno dievčatko chcelo 1000 dolárov, šteňa a skúter, ktorý sa celý rozsvieti", uviedla Laurie.

Stránka myheritage v tejto súvislosti zverejnila aj rebríček desiatich najčastejších prianí detí v roku 1913 a 2013. Rozdiel je neuveriteľný. Stránka vychádzala z údajov, ktorej jej poskytli americké spoločnosti s vyše storočnou tradíciou na trhu. Využívali však aj dobovú tlač. V tých časoch bolo totiž zvykom, že rodičia nechávali priania svojich detí zverejniť aj miestnych novinách.

 

1913

1.  cukrík

2. orechy

3. hojdací koník

4. bábika

5. rukavice

6.  vláčik

7. pomaranče

8. knihy

9. vreckovky

10. korčule



2013

1. Furby

2. Robotické šteňa

3. LeapPad

4. Bábika lietajúca víla

5. Bug Hugs Elmo

6. Barbie Dream house

7. Giggly Monkey

8. Zbraň na penové náboje

9. Ninja korytnačky

10. Lego

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu