Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Senzačný objav: Na Sibíri žili tajomné tvory s hrozivými tesákmi!

Takto zhruba vyzerali novoobjavené živočíchy
Takto zhruba vyzerali novoobjavené živočíchy (Zdroj: k.img.com.ua)

MOSKVA - Za senzačný objav označujú ruské médiá nález kostrových pozostatkov neznámych tvorov, ktorí žili na Sibíri pred 350 miliónmi rokov. Ide o výsledok trojročnej práce ruských, švédskych a francúzskych vedcov, ktorá bola financovaná z grantu francúzskej vlády.

Na rieke Urjup na hranici Krasnojarského kraja a Kemerovskej oblasti medzinárodný tím odborníkov našiel 28 vzoriek, z ktorých zostavil trojrozmerný obraz štvornohých organizmov na vývojovom pomedzí medzi rybami a tvormi žijúcimi na pevnine. Počas výskumu bolo nájdených ďalších 300 úlomkov, ktoré sa teraz skúmajú. Vedci dospeli k názoru, že našli pozostatky doteraz neznámeho tvora.

"Nad jeho pomenovaním sa teraz zamýšľame," povedal novinárom ruský paleontológ Jaroslav Gutak. Doteraz sa podľa neho súdilo, že lokality, kde živé organizmy prvýkrát opustili more, sú väčšinou len v Európe a v Severnej Amerike.

Sibír zostala zatiaľ bokom záujmu vedcov, ktorí teraz skúmajú, či sa tu neznámi tvorovia prirodzene vyvinuli, alebo či sem dorazili z iných kontinentov. Ruskí vedci podľa denníka Rossijskaja gazeta dúfajú, že práve Sibír bude vyhlásená za uznávanú kolísku stavovcov.

Tento rok v auguste našli vedci v Číne pozostatky dvoch teplokrvných živočíchov, ktorí žili v jurskom období. Podľa odborníkov sú vážnymi kandidátmi na najstaršie doteraz známe cicavce.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu