Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Európu vlani v lete trápil ozón: Slovensko na tom nebolo o nič lepšie

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Tip čitateľa)

BRATISLAVA – Každá členská krajina EÚ mala počas vlaňajšieho leta problémy so škodlivým prízemným ozónom. Informáciu priniesla na svojej internetovej stránke Európska agentúra pre životné prostredie (EEA). Odvolala sa pritom na svoju výročnú správu.

K výraznému prekročeniu európskych noriem došlo najmä v júli a prvých dňoch augusta. Najproblematickejšia situácia bola v oblasti Stredozemného mora a v alpských regiónoch. EEA v správe zverejnenej vo štvrtok (13. 3.) priblížila, že v niektorých krajinách boli nadlimitnému ozónu vystavené až dve pätiny populácie.

Agentúra zdôraznila, že nedávne vedecké štúdie preukázali, že prízemný ozón je škodlivý pre človeka už aj pri veľmi nízkych úrovniach. Vlaňajší rok preto vníma ako problematický, aj keď bol lepší ako predošlé roky.

Podľa samostatnej štúdie bolo v roku 2012 obyvateľstvo takmer všetkých miest v Európe vystavené úrovniam prízemného ozónu vyšším, ako pripúšťajú normy Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO), ktoré sú prísnejšie ako európske limity, uviedla EEA.

Prízemný ozón vzniká pri chemických reakciách ďalších znečisťujúcich látok v ovzduší. Tvorí sa najmä v lete pri teplom počasí. „Vysoké koncentrácie tejto látky v ovzduší môžu spôsobiť vážne zdravotné problémy, najmä ochorenia horných dýchacích ciest a kardiovaskulárne ochorenia, ktoré vedú v niektorých prípadoch k predčasným úmrtiam,“ vysvetľujú odborníci z EEA. Prízemný ozón však škodí aj vegetácii, napríklad poľnohospodárskym plodinám.

Na Slovensku bol počas vlaňajška niekoľkokrát aktivovaný výstražný varovný systém pre škodlivý prízemný ozón. „V roku 2013 bol informačný prah pre ozón prekročený na meracej stanici Bratislava - Jeséniova a na meracej stanici Kojšovská hoľa,“ informoval TASR Ľubor Kozakovič zo Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ).

Odborník SHMÚ ku kvalite ovzdušia doplnil, že v hlavnom meste došlo prekročeniu informačného prahu dvakrát, pričom nepriaznivá situácia trvala raz jednu a raz dve hodiny. Na Kojšovskej holi bol informačný prah prekročený jeden raz a trval tri hodiny.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu