Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Vybrali najškaredšie zviera na svete: Je ním plešatý a utrápený "starček"

Psychrolutes marcidus Zobraziť galériu (3)
Psychrolutes marcidus (Zdroj: internet)

LONDÝN - Sliznatá ryba, známa tiež pod anglickým označením Blobfish, ktorá vyzerá ako plešatý a nevrlý starček, sa stala najškaredšími zvieraťom na svete. Informovali o tom organizátori súťaže, ktorá mala vybrať najmenej pohľadného predstaviteľa živočíšnej ríše.

V online hlasovaní, ktoré malo pritiahnuť pozornosť i k menej pekným zvieracím druhom, ktoré však hrajú významnú úlohu v ekologickom systéme, rozhodovalo viac ako 3000 ľudí. Ružová ryba s latinským názvom Psychrolutes marcidus sa stala s takmer 800 hlasmi jasným víťazom, uviedla Coralie Youngová z Britskej vedeckej asociácie, ktorú citovala agentúra AFP. 

Vybrali najškaredšie zviera na
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: internet)

Na druhej priečke skončil vzácny nelietavý kakapo sovie (Strigops habroptila), ktorý žije na Novom Zélande a tretí bol axolotl mexický (Ambystoma mexicanum), obojživelník známy tiež ako "chodiaca ryba".

Vybrali najškaredšie zviera na
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: internet)

Vybrali najškaredšie zviera na
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: internet)

Medzi ďalšími kandidátmi bol napríklad kahau nosatý (Nasalis larvatus), primát z čeľade mačiakovitých s červenými genitáliami, veľkým nosom a vyklenutým bruchom, alebo vodná žaba z jazera Titicaca s latinským názvom Telmatobius culeus, ktorej sa v angličtine hovorí tiež nie príliš vedeckou prezývkou "miešková žaba ".

Internetové stránky, na ktorých sa online hlasovanie uskutočnilo, navštívilo celkovo 88.000 ľudí. "Toto je odľahčený spôsob, ako prinútiť ľudí, aby premýšľali o ochrane prírody," povedala Youngová.

Odmenou sliznatej ryby za jej víťazstvo bude to, že sa stane oficiálnym maskotom Spoločnosti pre ochranu škaredých zvierat, voľného zväzu komikov, ktorí s humorom sebe vlastným propagujú ohrozené, ale nie príliš pohľadné zvieratá. "Spoločnosť pre ochranu škaredých zvierat je zasvätená zvýšeniu povedomia o niektorých z najškaredších kačiatok matky prírody. Napríklad takým pandám sa venuje až moc pozornosti," uvádza na svojich internetových stránkach.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu