Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Pravda o Facebooku: Najhoršia práca na svete, šéfovi som triedil bielizeň!

Zuckerberg a Sandbergová
Zuckerberg a Sandbergová (Zdroj: internet)

SAN FRANCISCO - Spoločnosť Facebook patrí podľa viacerých rebríčkov k najvychytenejším zamestnávateľom na svete. Mnohí si určite myslia, že tam panuje ťažká pohoda a tamojší pracovníci sa váľajú v peniazoch. Pravda je však podľa najnovších informácií predsa len trochu iná.

Odborníci v rámci udeľovania ceny Employees' Choice Awards vyhodnotili Facebook ako najlepšie miesto pre prácu. Mnohí jeho zamestnanci ale s týmto titulom nesúhlasia a na stránke Glassdoor aj zverejnili dôvody, prečo. Denník Daily Telegraph ich zhrnul do piatich bodov:

1. Dlhá pracovná doba

Softérový inžinier Keith Adams sa posťažoval, že jeho šéfovia od neho očakávali, že počas šiestich týždňov v roku bude makať 24 hodín denne a sedem dní v týždni v kuse. "V priebehu tejto pracovnej pohotovosti nikam nechodím, nemám kedy," povedal. Jeho slová potvrdil ďalší, teraz už bývalý pracovník. "Zvykol som pracovať 12 až 14 hodín denne a keď som aj nebol v kancelárii, tak som všetko vybavoval cez telefón. Nad prácou som dokonca uvažoval aj v spánku."

2. Žiadne súkromie

V sídle Facebooku ľudia pracujú v obrovských open-space-och, čiže otvorených priestranstvách, kde sa ich zmestí aj niekoľko stoviek. "Sedíme v obrích miestnostiach, kde nevidno nič iné, len rady stolov. Navzájom sme oddelení asi tak pätnástimi centimetrami a zákonite tak nemáme žiadne súkromie," opísal pracovné podmienky ďalší nespokojný zamestnanec.

3. Nedostatok pozornosti

Bývalému internistovi vo Facebooku vadilo, že jeho tímu nevenovala spoločnosť prakticky žiadnu pozornosť. "Nedostávali sme jasné pokyny a inštrukcie a len sme mohli tipovať, čo od nás nadriadení asi chcú. A keď som si náhodou tipol zle, tak ma obvinili, že mi chýba profesionálna intuícia." Iný si zas myslí, že Facebook nemá funkčnú infrašktruktúru a snaží sa robiť veci "cool" s tímom viac ako 4600 zamestnancami, čo je prakticky nemožné. "Firma sa rozrastá strašne rýchlym tempom, pričom neberie zreteľ na organizáciu ani stabilitu," povedal.

4. Nie je to také vzrušujúce, ako to vyzerá

Facebook na prvý pohľad pôsobí ako vzrušujúce miesto, kde musí byť radosť pracovať. Skutočnosť je však údajne úplne odlišná. "Nič nie je také, ako sa na prvý pohľad zdá. Facebook bola moja najhoršia profesijná skúsenosť. Pracoval som pod dvoma najhoršími šéfmi, akí existujú. Prideľovali mi úlohy, ktoré nemali nič spoločné s mojou prácou. Raz som napríklad triedil šéfovu špinavú spodnú bielizeň," píše vo svojom svedectve nemenovaný mladík, ktorý v spoločnosti dočasne pracoval ako technická podpora.

5. Zlý postoj vedenia

Mnoho zamestnancov sa sťažovalo na dvoch najvyšších - Marka Zuckerberga a Sheryl Sandbergovú. Vraj sa často zaoberajú vecami, ktoré s ich prácou vôbec nesúvisia. Zuckerberg sa okrem toho tvári, akokeby bol svätý, a pritom mu chýba akákoľvek profesionalita.

Tieto informácie majú veľmi ďaleko od predstavy, aká o Facebooku ešte donedávna panovala. Hovorilo sa totiž, že filozofiou firmy je, aby každý zamestnanec robil len to, čo ho baví a mal na starosti čo najmenej vecí. Najdôležitejšie je, aby bol v pohode. Okrem toho majú pracovníci až dva mesiace dovolenky a v prípade, keď ochorejú, Facebook im dá platené voľno. Ďalším bonusom sú tri jedlá denne a čistenie oblečenia zdarma. U mnohých zamestnancov však bohužiaľ prevládajú negatíva.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu