Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Na výstave v Slovenskom technickom múzeu ľahko pochopíte i to, čo ste v škole nevedeli

Zobraziť galériu (14)
(Zdroj: Miroslav Vacula)

KOŠICE – Tak toto ste ešte nevideli! Najnovší projekt v Slovenskom technickom múzeu je vybudovanie vedecko – technického centra pre deti a mládež. A tak vznikla neobvyklá interaktívna výstava, ktorá vám hravou formou objasní mnohé fyzikálne zákony. A verte, expozícia vás tak nadchne, že na výstave zabudnete na čas a mnohé exponáty si vyskúšate na vlastnej koži.

Výstava začína v utorok (10.9.) a vás očarí 119 exponátov. Uvidíte rôzne optické klamy, vyskúšate si robotické kreslenie, potrápite si hlavu rôznymi hlavolamami, zistite, že pytagorová veta skutočne platí, uvidíte 2 a 3D ilúzie a mnoho magických zvláštnosti.

Priestory na Hlavnej č. 90 v centre Košíc roky slúžili ako depozitáre zbierkových predmetov, predtým súkromné byty. V zrekonštruovaných  priestoroch vznikol priestor pre interaktívnu formu prezentácie vedy a techniky. Vytvorené sú tak predpoklady pre uskutočňovanie špecializovanej edukačnej činnosti s využitím moderných prostriedkov, priestor pre odborné  prednášky, workshopy, súťaže zamerané na vedu a techniku a popularizáciu osobností regiónu. Skladba a výber exponátov bol inšpirovaný po vzore „science centier“. Prvoradou je tu popularizácia vedy a techniky hravou, pútavou, živou formou, a zároveň poskytnutie možnosti experimentovaním hlbšie porozumieť fyzikálnym, chemickým, astronomickým a matematickým javom, poznatkom, zákonitostiam, prostredníctvom demonštrácií,  názorných experimentov a populárnych prednášok. Projekt učebne ponúka netradičnú formu  vzdelávania a najmä doplňovania poznatkov a klasických vzdelávacích osnov  základných a stredných škôl.

V celom objekte bude 36 prístupov k internetu, wifi pripojenie, moderná technika na uľahčenie prístupu 2 PC, LCD LED TV, multimediálne prehrávače a monitory s možnosťou TV. Inštalované budú tiež modely a repliky múzejných exponátov.

Tento projekt stál milión 28-tisíc 880 eur. 85 percent bolo financovaných z Európskeho fondu regionálneho rozvoja a 15 percent zo štátneho rozpočtu Slovenskej republiky.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu