Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Posledný veľký zemepisný objav ľudstva: Pred 100 rokmi našli toto!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Wikipedia)

MOSKVA/PRAHA - Arktickú Severnú zem tvorí len niekoľko skalnatých ostrovov, na ktorých nikto trvalo nežije, napriek tomu sa objav tejto oblasti zaradil medzi významné okamihy v ľudskom poznávaní sveta. Súostrovie ležiace nad Ruskom medzi Karským morom a Morom Laptevovcov na okraji Severného ľadového oceánu objavila ruská expedícia pod vedením Borisa Vilkického pred 100 rokmi, 3. septembra 1913 . Bol to posledný významný zemepisný objav ľudstva a najvýznamnejší v 20. storočí. Mys na jednom z ostrovov je tiež najsevernejším bodom ázijského kontinentu.

O existencii ostrovov sa nejasne zmieňovali už správy niekoľkých expedícií z počiatku 19. storočia, skutočný objav ale urobila až expedícia Borisa Vilkického, ktorý sa narodil v roku 1885 a zomrel v roku 1961. Tento významný ruský bádateľ a moreplavec viedol v rokoch 1910 až 1915 hydrografickú expedíciu, ktorej úlohou bolo preskúmavať a objavovať nové územia a cesty pozdĺž Severnej morskej cesty, čo je označenie námornej cesty pozdĺž celého severného a východného pobrežia Ruska.

Nájdený ostrov, o ktorom sa domnieval, že je osamotený, najprv nazval Tajvaj, čo bola skratka zložená zo začiatočných písmen názvov ľadoborcov Tajmyr a Vajgach, na ktorých Vilkického výprava putovala. Nasledujúci rok ostrovy premenovali na Zem cára Mikuláša II. a súčasný názov Severná zem bol ostrovom udelený v roku 1926. Detailne a kompletne súostrovie preskúmali v rokoch 1930 až 1932.

Súostrovie sa skladá zo štyroch veľkých (Októbrová revolúcia, Boľševik, Komsomolec a Pioner) a niekoľkých malých ostrovov (Šmidta, Malý Tajmyr, prvý nájdený ostrov, Starokadomského a Krupské). Jeho celková rozloha je približne 37.000 kilometrov štvorcových, je skalnaté a čiastočne zaľadnené a ročná priemerná teplota dosahuje mínus 14 stupňov Celzia. Nachádza sa na ňom niekoľko polárnych staníc a administratívne patrí do ruského Tajmyrského autonómneho okruhu Krasnojarského kraja.

Arktída, najsevernejšie územie obklopujúce severný pól, lákala dobrodruhov a učencov už od nepamäti. Názov pochádza z gréckeho slova Arktos, ktoré znamenalo medveď a vzťahuje sa k súhvezdiu Malá a Veľká Medvedica a k hviezde Polárka. O existencii krajiny na severe písal už historik Herodotos v piatom storočí pred naším letopočtom. Poznávanie Arktídy začalo okolo roku 330 pred naším letopočtom, kedy sa astronóm a cestovateľ Pytheas vydal na sever a napísal o moriach pokrytých ľadom a krajinách na severe. Od ôsmeho storočia nášho letopočtu začali do oblasti prenikať Vikingovia, ktorí objavili Grónsko a pravdepodobne aj Špicbergy.

Európania začali objavovať arktické oblasti od 16. storočia. Novú krajinu napríklad objavil ako prvý Európan v roku 1553 anglický moreplavec a objaviteľ Hugh Willoughby, v roku 1596 pristál na Špicbergoch holandský moreplavec a objaviteľ Willem Barents. Novosibírske ostrovy boli objavené v roku 1712 ruskou expedíciou pod vedením Jakova Permjakova a Merkuria Vagina. Zem Františka Jozefa objavila a pomenovala v roku 1873 rakúsko - uhorská výprava Carla Weyprechta.

Boris Vilkický
Zobraziť galériu (2)
Boris Vilkický  (Zdroj: Wikipedia)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu