Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Smutný príbeh alkoholičky (45): Chcela byť modelkou, skončila s cirhózou

Patricia na pokraji smrti Zobraziť galériu (2)
Patricia na pokraji smrti (Zdroj: mirror.co.uk)

CHESSINGTON - O devastujúcich účinkoch nadmerného pitia alkoholu sa toho popísalo už veľa. Viac ako tisíc slov však dokáže zapôsobiť jedna fotka. Tá, na ktorej je zachytená Patricia Murphyová (45), hovorí za všetko. Ničivý dopad alkoholizmu je zjavný už na prvý pohľad.

Denná maximálna odporúčaná dávka alkoholu u žien je jeden pohár vína, malé pivo alebo jeden panák. Boli časy, keď Patricia vypila až päť fliaš denne. Každý si teda určite vie predstaviť, akú paseku to narobilo s jej organizmom.

Angličanka začala hodlovať alkoholu v sedemnástich rokoch, po tom, ako odišla zo školy. Najprv popíjala len brandy cez víkendy, neskôr aj cez týždeň spolu s kolegami. Postupne sa naučila na víno, ktorého dávky neustále zvyšovala. Keď jej v 28 rokoch zomreli obaja rodičia, obrovský žiaľ otupovala tak, že prepila prakticky celý deň.

"Alkohol otupoval bolesť. Doobeda som začala pohárom vína a vlastne som v tom pokračovala až do večera. Žila som sama, takže ma nemal kto zastaviť. Stratila som prácu. V noci som sa budila celá spotená a s triaškou," spomína Murphyová, ktorá minula všetky svoje peniaze na nákup alkoholu a po tom, ako ju vyhodili z práce, dni trávila pozeraním televízora a utápaním sa vo svojej depresii.

Pred desiatimi rokmi sa Patricia zoznámila so svojím terajším partnerom Grahamom, ktorý ju presvedčil, aby išla na liečenie. Akonáhle sa však dostala von, zamierila do najbližšieho obchodu, kde si kúpila víno. Dvojica sa preto na niekoľko mesiacov rozišla, no potom vzal Graham svoju priateľku späť. Tá už bola v tom čase v hroznom stave. V dôsledku alkoholizmu pribrala 25 kíl, jej tvár bola spuchnutá a fľakatá. "Stal sa zo mňa zombie. Existovala som len preto, aby som mohla piť," rozpráva.

Minulý rok začala Patricia chodiť na stretnutia anonymných alkoholikov a nasledovala ďalšia liečba. Na Grahamovo naliehanie navštívila aj lekára, ktorý jej povedal, že má vážne poškodenú pečeň. Krátko nato skolabovala, bola prevezená do nemocnice a napojená na podporné prístroje. Doktori jej dávali len päťpercentnú šancu na prežitie. Dokonca bol už za ňou aj kňaz, aby jej udelil posledné pomazanie.


Smutný príbeh alkoholičky (45):
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: mirror.co.uk)

Po niekoľkých týždňoch pacientku prepustili a ona, napriek všetkému, si opäť išla kúpiť chľast. Ostala ale tak znechutená sama sebou, že je odvtedy triezva a už sedem mesiacov nevypila ani kvapku alkoholu.

"Môj stav je v súčasnosti relatívne uspokojivý. Mám však tak zjazvenú pečeň, že lekári nevedia odhadnúť, koľko času mi ešte ostáva. V októbri absolvujem vyšetrenie, ktoré určí, či potrebujem transplantáciu," povedala Patricia denníku Daily Mail.

Smutný príbeh alkoholičky (45):
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: mirror.co.uk)

Žena, ktorá kedysi túžila stať sa modelkou, najviac zo všetkého ľutuje, že kvôli alkoholu prišla o šancu vybudovať si kariéru a mať deti. Momentálne je ale vďačná aspoň za to, že žije. Rozhodla sa vyrozprávať svoj príbeh a varovať ostatné ženy pred nebezpečenstvom alkoholu, ktorý jej zničil život.


 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu