Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Spomínajte s Google: Rembrandt van Rijn bol geniálnym barokovým maliarom

Rembrandt van Rijn
Rembrandt van Rijn (Zdroj: myhero.com)

BRATISLAVA - Práve dnes pred 407. rokmi sa narodil jeden z najväčších maliarov vôbec. Rembrandt van Rijn bol výnimočný umelec a predstaviteľ barokového štýlu a niektorí kritici ho dokonca označujú za génia. Dnešné výročie si preto pripomína aj Google.

Rembrandt Harmenszoon van Rijn sa narodil v holandskom meste Leiden v mnohopočetnej rodine mlynára. Rodičia z neho chceli mať učenca, no on na univerzite objavil maľovanie, ktorému sa krátko nato úplne odovzdal. Učil sa u maliara Jacopa Isaakza van Swanenburgha, neskôr ho ovplyvnilo dielo rodáka Lucasa van Leidena, Rubensa či Raffaela.

Rembrandt sa už vo svojich umeleckých začiatkoch prejavil ako horlivý autor. Maľoval novozákonné príbehy, podobizne svojich rodičov i autoportréty. Po tom, ako sa o neho začali zaujímať obchodníci s umením, sa presťahoval do Amsterdamu. Tu vytvoril  svoju prvú väčšiu prácu - skupinový portrét Hodina anatómie u doktora Tulpa. Realizáciou tohto diela sa zaradil medzi veľkých majstrov. V roku 1633 sa v Amsterdame oženil.

Nasledovalo veľmi šťastné a veľmi plodné obdobie. Jeho žena Saskia sa mu stala múzou.Svedčí o tom viacero jej portrétov, napr. Portrét Saskie s kvetinou či Saskia ako Flóra. K ďalším jeho známym prácam patrí Obetovanie Izáka a Anjel opúšťa Tobiáša.

Postupom času sa prehlboval myšlienkový obsah Rembrandtových diel. Badať tu prechod od zachytávania dramatických výjavov k vykresleniu najhlbších ľudských pocitov. Rembrandt sa sústredil na zachytenie výrazu tváre zachytených postáv. Pre toto obdobie bol typický jeho rozkol medzi všeobecnými požiadavkami spoločnosti a vlastnými umeleckými ambíciami. Svoj prerod maliar najlepšie znázornil vo svojom najslávnejšom obraze Nočná hliadka, ktorý popieralo všetky dovtedajšie ustálené konvencie na skupinový portrét.

Rembrandt v nasledujúcich rokoch prežil niekoľko osobných tragédií. Saskia zomrela na tuberkulózu, ešte v roku 1635 zomrel jeho prvý syn a o tri, resp. o päť rokov neskôr aj dve dcéry. Navyše kvôli nákladnému životu zbankrotoval a jeho obrazy museli byť rozpredané, aby pokryli dlžoby. Na sklonku života namaľoval slávny Návrat márnotratného syna, Židovskú nevestu či Simeon v chráme. Rembrandt zomrel 4. októbra 1669 v Amsterdame.

Rembrandtove práce ostávali za každých okolností svojské, spoločenské predsudky mu pomáhali rásť a vyzrieť do nadčasových dimenzií. Rembrandt exceloval vo všetkých podobách maliarskeho umenia. Bol portrétistom i krajinárom, maliarom, grafikom i kresliarom. Obchádzal zaužívané konvencie a normy. Vo svojom diele sa venoval všeobecným, ale i historickým, alegorickým a intímnym témam.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu