Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Čistý adrenalín: Máte odvahu sadnúť do tohto "pekelného" kolotoča?!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Daily Mail)

ČHANG-ČOU - Čína dokončuje výstavbu údajne najvyššieho ruského kolesa na svete, ktorého konštrukcia nemá vnútorné kovové lúčovité nosníky. Po dokončení vynesie adrenalínu chtivých návštevníkov do výšky takmer 90 metrov, informoval denník Daily Mail.

Koleso nazvané "otáčanie šťasteny" sa stavia vo východočínskom meste Čchang-čou v provincii Ťiang-su a v prevádzke by malo byť od októbra. Pôvodne malo fungovať už tento rok v júli, ale práce sa oneskorili.

"Koleso", či presnejšie elipsa, má mať na výšku 89 metrov, na šírku 84 metrov a vážiť bude úctyhodných 3000 ton. Jeho výstavba začala v roku 2009 s plánovanými nákladmi takmer 24 miliónov dolárov (cca 18 miliónov eur), ale práce spomalili najrôznejšie problémy vrátane šesťmesačného prerušenia stavby koncom minulého a začiatkom tohto roka, kedy sa vykonávali dôkladné bezpečnostné kontroly.

Čistý adrenalín: Máte odvahu
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Daily Mail)

Koleso, ktoré stojí v miestnom zábavnom parku, má podporiť turistický ruch v oblasti. Po dokončení sa na ňom bude otáčať 24 vozov, ktoré pojmú až päť osôb. Jedna otáčka potrvá 22 minút.

V súčasnosti úplne najvyššie ruské koleso na svete je v Singapure a jeho výška dosahuje 165 metrov. Kolesá bez vnútorných lúčov sú síce úchvatné na pohľad, ale majú niekoľko nevýhod, ktoré bránia väčšiemu využívaniu tejto alternatívy klasického ruského kolesa.

Ich výroba a stavba je často zložitá a nákladná, vyžadujú značnú precíznosť strojného spracovania a ich dizajn necháva ložiská a ďalšie mechanické časti prevažne vystavené prírodným živlom.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu