Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Supermama Alexandra ukrývala v brušku tieto zlatíčka: Prvé české pätorčatá v plnej kráse!

Alexandra a jej päť ratolestí Zobraziť galériu (8)
Alexandra a jej päť ratolestí (Zdroj: ČTK)

PRAHA - Prvé české pätorčatá sú už na svete! Ich matka Alexandra Kiňová podstúpila v nedeľu ráno cisársky rez a porodila štyroch chlapcov a jedno dievčatko. Mama aj deti, ktoré dokopy vážia viac ako šesť kilogramov, sú v poriadku.

Dlhoočakavný pôrod má už dvadsaťtriročná Alexandra za sebou. Od včera rána je pätnásobnou matkou. Jej detičky ležia momentálne na novorodeneckej jednotke intenzívnej starostlivosti v inkubátoroch, dostávajú výživu v infúziách. Lekári im zaviedli miernu podporu dýchania, z väčšej časti ale dýchajú samé. Podľa primára neonatologického oddelenia podolskej pôrodnice Zbyňka Straňáka sa narodili v priebehu necelých päť minút. 

Terezka, 1250 gramov
Zobraziť galériu (8)
Terezka, 1250 gramov  (Zdroj: ČTK)

Michael, 1318 gramov
Zobraziť galériu (8)
Michael, 1318 gramov  (Zdroj: ČTK)

Martin, 1050 gramov
Zobraziť galériu (8)
Martin, 1050 gramov  (Zdroj: ČTK)

Deniel, 1214 gramov
Zobraziť galériu (8)
Deniel, 1214 gramov  (Zdroj: ČTK)

Alex, 1340 gramov
Zobraziť galériu (8)
Alex, 1340 gramov  (Zdroj: ČTK)

Každé dieťa dostalo iné farebné označenie, pričom v rovnakej farbe boli oblečení aj lekári a sestry, ktorí sa o ne starali.

Otec Antonín Kroščen takmer pôrod nestihol.  Do Prahy totiž cestoval vlakom, ktorý mal meškanie. Celú cestu z rozrušenia skoro plakal. S partnerkou, s ktorou už má jedného syna, hovoril ešte predtým, než ju uspali a aj potom. "Mamu som po pôrode pohladil, dokonca som s ňou aj prehovoril, vnímala. Detí som sa bál ešte dotknúť, sú všetky ešte také krehučké," povedal.

Hrdý otecko si pripil s lekármi a sestrami na zdravie svojich detí
Zobraziť galériu (8)
Hrdý otecko si pripil s lekármi a sestrami na zdravie svojich detí  (Zdroj: ČTK)

"Pôrod prebehol úplne bez komplikácií, zdravotný stav detí zodpovedá 31. týždni tehotenstva," zhrnul situáciu primár Straňák. Pravdepodobnosť komplikácií je podľa neho veľmi malá, na 95 percent všetko dopadne dobre. Najdôležitejšie sú prvé tri dni, kedy kvôli nedonosenosti môžu hroziť poruchy dýchania a krvného obehu.

Prvé české pätorčatá zaujali viaceré médiá v okolitých i vzdialenejších krajinách bez ohľadu na vlastné pôrodnícke rekordy. Podľa nemeckej agentúry DPA dielo dvadsaťtriročnej "supermamy" z Milovic predstavuje "malú senzáciu". O pôrode informovali aj ruská televízia NTV, populárny srbský denník Blic, čiernohorské Vijesti či weby niektorých britských denníkov.

Šanca na vznik päťčlenného tehotenstva spontánnou cestou je jedna ku 48 miliónom. Na celom svete žije 795 pätorčiat, z nich 134 bolo počatých prirodzene.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu