Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Prvé české pätorčatá sú na svete: Ich otec takmer zmeškal pôrod!

Alexandre Kiňovej sa narodili pätorčatá.
Alexandre Kiňovej sa narodili pätorčatá. (Zdroj: novinky.cz)

PRAHA - V Prahe sa dnes ráno narodili prvé české pätorčatá. Matka aj deti sú v poriadku, povedal lekár v podolskej pôrodnici. Päť súrodencov, ktorí prišli pred 8:00 na svet cisárskym rezom, je na novorodeneckej jednotke intenzívnej starostlivosti. Zákrok trval niekoľko desiatok minút. Šťastnej mamičke Alexandre Kiňovej (23) sa narodili štyria chlapci a jedno dievčatko.

 

Keďže riaditeľ podolskej nemocnice Jaroslav Feyereisl nechcel chýbať pri pôrode kvôli prípadným komplikáciám, vrátil sa z kongresu v Dubline. "Môže sa to skomplikovať. Bude to všetko zdvojené, všetky služby, vrátane operačnej sály. Je to zaistené tak, aby to bolo bezpečné, preto sme vybrali nedeľu ráno, keď je relatívne pokoj," uviedol pred pôrodom.

Otec pätorčiat bol pri pôrode tiež. Do Prahy išiel z domu vlakom, ktorý mal meškanie. "Celú cestu som plakal, mal som strach, že to nestihnem," povedal. Nakoniec ale dorazil včas. Dodal, že mamička bola pred náročným zákrokom vo väčšej pohode ako on.

Pätorčatá prišli na svet za päť minút

Deti sú momentálne v inkubátoroch a lekári im zaviedli miernu podporu dýchania, píšu Lidové noviny. Ako uviedol primár neonatologického oddelenia Zbyněk Straňák, všetkých päť detí prišlo na svet za necelých päť minút.

Chlapci vážia 1240, 1318, 1340 a 1050 gramov. Pôrodná váha ich sestry Terezy bola 1250 gramov, informoval Straňák na tlačovej konferencii. S ohľadom na kondíciu novorodencov by malo všetko dobre dopadnúť, predpokladá primár.

Alexandra rodila v Ústave pre starostlivosť o matky a deti. Ide o jej druhý pôrod, s partnerom už totiž majú päťročného syna. Rodina dostáva pomoc z každej strany. Okrem hračiek, plienok a oblečenia od cudzích ľudí pomohol mestský úrad rodine s bývaním a našiel im veľký byt. Rodičia budú mať k dispozícii aj dve opatrovateľky.

Toto sú ich mená: Tereza, Alex, Martin, Michael a Deniel

Prípad prvých českých pätorčiat je o to vzácnejší, že boli počaté prirodzeným spôsobom, a nie umelým oplodnením, zdôrazňuje internetové vydanie denníka Mladá fronta DNES.

Štyria chlapci a jedno dievčatko dostali podľa ich otca mená Tereza, Alex, Martin, Michael a netradične písané meno Deniel. Ich pätročný brat sa volá Antonio. Kedy si však rodina deti odvezie domov do mesta Milovice v stredočeskom okrese Nymburk, lekári bezprostredne po pôrode povedať nevedeli.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu