Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Nový miliardár má iba 26 rokov: David sa vykašľal na školu a zarobil majland!

David Karp Zobraziť galériu (2)
David Karp (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Americká spoločnosť Yahoo, ktorá sa podujala kúpiť blogovaciu službu Tumblr, urobí z jej vlastníka Davida Karpa (26) extrémneho boháča. S mladíkom sa totiž dohodla na sume 1,1 miliardy dolárov (cca 0,9 miliardy eur).

Karp založil Tumblr v roku 2007 a služba umožňuje užívateľom, aby písali blogy, zdieľali obrázky a obsah videonahrávok. Sieť momentálne využíva viac ako 100 miliónov blogerov a je veľmi populárna medzi dospievajúcou mládežou a vysokoškolákmi. Priemerný vek jej užívateľov je nižší ako 25 rokov.

Karp sa začal vzdelávať v digitálnom svete už ako 11-ročný tým, že zvládol základy HTML kódu "pre nechápavých" a čoskoro vytváral webové stránky pre miestne podniky. S požehnaním svojich rodičov potom odišiel zo školy, aby od 15-tich študoval doma a mohol tak mať pod kontrolou svoje podnikateľské ambície. Jeho prvá významná práca bola na čele produktu UrbanBaby, fóra venovaného materstvu. Keď ho v roku 2006 odkúpil CNET, mladík použil svoje príjmy na založenie Tumblr, ktorý za dva týždne pritiahol 75000 užívateľov.

Američan sa stal príkladom toho, že aj bez vysokej školy sa dá zbohatnúť, ak má človek schopnosti a nebojí sa ísť do rizika. Yahoo je totiž ochotný za kúpu blogerskej siete Tumblr, ktorá mu má pomôcť oživiť značku a prilákať mladšiu generáciu užívateľov, dať toľko, že Karp by nemusel už do konca života pohnúť ani prstom.

David Karp a generálna riaditeľka Yahoo.
Zobraziť galériu (2)
David Karp a generálna riaditeľka Yahoo.  (Zdroj: SITA)

Tumblr patrí podľa generálnej riaditeľky Yahoo Marissy Mayerovej medzi najrýchlejšie rastúce sociálne siete a internetový vyhľadávač očakáva, že spojenie s ňou mu priláka nových užívateľov a ich počet stúpne na 1 miliardu "návštevníkov" mesačne.

Výsledná cena 1,1 miliardy dolárov predstavuje "veľkú prémiu" pre Tumblr, ktorej trhová hodnota sa pohybuje okolo hranice 800 miliónov dolárov. Podľa amerických médií o blogerskú sieť mali záujem aj Facebook a Microsoft, ale Yahoo ako prvý predložil solídnu ponuku.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu