Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Senzačný objav v Atlantickom oceáne: Našli sme brazílsku Atlantídu!

Boli dosky súčasťou dávneho kontinentu? Zobraziť galériu (2)
Boli dosky súčasťou dávneho kontinentu? (Zdroj: ibtimes.co.uk)

RIO DE JANEIRO - Medzinárodný tím vedcov sa postaral o bombastický objav v Atlantickom oceáne. Ide o niekoľko granitových dosiek, ktoré sú podľa nich pozostatkom strateného kontinentu. Niektorí nadšenci tvrdia, že by dokonca mohlo ísť o bájnu Atlantídu.

Správa o náleze vyvolala v odborných kruhoch, ale aj medzi verejnosťou, obrovský rozruch. Experti žulové dosky s rozmermi 10 x 10 metrov našli v oceáne v hĺbke 900 metrov, na mieste vzdialenom približne 1200 kilometrov od Ria de Janeira. Jedna z nich bola objavená ešte vlani, na zvyšné však japonská prieskumná ponorka narazila až teraz. Vedci z nich už odobrali vzorky a teraz s napätím čakajú na výsledky.

Senzačný objav v Atlantickom
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: ibtimes.co.uk)

Hypotézu, že ide o časti pradávneho kontinentu, ktorý pohltilo more, podporuje fakt, že ide o žulu. Tá sa totiž nachádza prakticky výhradne len na pevnine, pripomína portál tn.cz. Okrem toho sa v okolí nálezu našli aj úlomky kremeňa, ktorý sa taktiež v oceáne bežne nevyskytuje.

Senzačný objav v Atlantickom
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: ibtimes.co.uk)

"Máme dôvod domnievať sa, že ide o "brazílsku Atlantídu. V priebehu roka sa ešte chystáme vykonať ďalší prieskum, ale už teraz sme si pomerne istí," vyhlásil brazílsky geológ Roberto Ventura Santos.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu