Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Ruskí vedci varujú: Prichádza 200-ročné obdobie chladu!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: YouTube)

MOSKVA - Ruskí vedci predpokladajú, že miesto strašiaka menom globálne oteplenie, sa máme pripraviť na presný opak. Napriek tomu, že nastávajúce ochladenie nemá mať katastrofálne následky, bude citeľné.

Slnečná aktivita podľa pozorovaní expertov petrohradského observatória Pulkovo začína slabnúť, čo podľa nich znamená na 200 až 250 rokov pokles priemerných ročných teplôt. Slnko mení svoju aktivitu v niekoľkých cykloch - 11-ročnom, 90-ročnom a 200-ročnom. Práve štart toho posledného teraz Rusi podľa portálu novinky.cz signalizujú.

"Situácia nie je taká jednoduchá," tvrdí Jurij Nagovycin z Pulkova. "Ak ochabne slnečná aktivita, neznamená to automaticky pád teplôt," vysvetľuje.

Podľa experta klímu ovplyvňuje rad faktorov vrátane pevnín, atmosféry, oceánu či ľadovcov. Podiel slnečnej činnosti predstavuje v tomto mixe len 20 percent. "Takže zatiaľ čo na Zemi už proces zmien prebieha, slnečná činnosť, respektíve jej pokles môže naštartovať niektoré ďalšie čiastkové posuny," pripúšťa Nagovycin.

"Slnko sa teraz upokojuje, ale jedenásťročný cyklus významnú zmenu nespôsobí, jeho vplyv tvorí len 1-2 percentá. Až dvestoročný sa prejaví v globálnej klíme zreteľnejšie, ale stále len asi z 50 percent. Dvestoročné obdobie zníženej aktivity, ktoré príde možno v rokoch 2030-40, ale nebude mať také následky ako v závere 17. storočia," hovorí s odkazom na tzv. malú dobu ľadovú, ktorá vtedy zasiahla planétu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu