Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Prvýkrát v histórii: Na Zemi budeme pozorovať zrod novej planéty!

Takto nejak by mohla vyzerať nová planéta Zobraziť galériu (2)
Takto nejak by mohla vyzerať nová planéta (Zdroj: eso.org)

ZÜRICH - Švajčiarski astronómovia sú údajne blízko veľkého objavu. V oblačnej spleti prachu a plynov sa vraj neďaleko našej slnečnej sústavy rodí nová planéta. Ak sa výsledky ich pozorovaní potvrdia, pôjde o vôbec prvý ľuďmi priamo sledovaný vznik planéty. Informuje o tom časopis Astrophysical Journal Letters.

Vesmírny kvas, ktorý sa údajne pomaly mení v novú planétu trikrát väčšej ako najmohutnejšia planéta našej sústavy Jupiter, prebieha v sústave hviezdy HD 100546. Tá je na astronomické pomery relatívne blízko Zemi, svetlo z nej k nám letí 335 rokov.

Pohľad na prach a plyny, ktoré obklopujú hviezdu HD 100546
Zobraziť galériu (2)
Pohľad na prach a plyny, ktoré obklopujú hviezdu HD 100546  (Zdroj: eso.org)

"Ak je náš objav skutočne rodiacou sa planétou, potom to bude prvýkrát, kedy vedci môžu sledovať proces jej formovania a tiež jej vzájomné pôsobenie s okolitým prostredím vo veľmi ranom štádiu," povedal astrofyzik Sascha Quanz z univerzity v Zürichu.

Doteraz skúmali vedci proces zrodu planét iba prostredníctvom počítačových simulácií. Nový objav by mohol výrazne posunúť dopredu ľudské chápanie toho, ako sa rodili planéty v minulosti, a tiež vniesť nové poznanie do histórie Zeme.

Doterajšie teórie predpokladajú, že veľké planéty, ako je táto, sa formujú tak, že sa na jednom mieste zhlukujú plyny a prach, ktorý zostane po vzniku novej hviezdy.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu