Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Chlpatá a s výzorom opice: Otrasný príbeh najškaredšej ženy v histórii!

Julia Pastranaová
Julia Pastranaová (Zdroj: ezinemark.com)

MEXIKO - V severnom Mexiku v utorok pochovali "najškaredšiu ženu na svete", ktorá sa narodila so zriedkavými chorobami, ktoré jej dodávali desivý vzhľad. Pohrebu sa dočkala viac ako 150 rokov po smrti, ktorá ukončila jej tragický život. Ženu predvádzali ako hračku prírody po cirkusoch celého sveta, a to aj po smrti, napísala dnes agentúra Reuters.

Julia Pastranaová sa narodila v Mexiku v roku 1834. Trpela hypertrichózou a hyperpláziou, kvôli ktorým mala husto chlpatú tvár a podsaditú čeľusť. Tým si vyslúžila pomenovanie "opičia žena" či "medvedia žena".

V polovici 50. rokov 19. storočia sa Pastranaová stretla s Theodorom Lentom, americkým impresáriom, ktorý spievajúcu a tancujúcu nešťastnicu vozil po "prehliadkach kuriozít" po USA a Európe. Nakoniec sa s ňou oženil.

V roku 1860 Pastranaová zomrela v Moskve pri pôrode Lentovho syna, ktorý zdedil matkine choroby. Prežil ale len niekoľko dní a Lent potom jazdil po svete a predvádzal ich balzamované ostatky. V nasledujúcich desaťročiach telá striedali majiteľa, než skončili na univerzite v nórskom Osle.

"Predstavte si agresiu a krutosť ľudstva, ktorým musela čeliť, a ako to prekonala. Je to veľmi dôstojný príbeh," povedal Mario López, guvernér štátu Sinaloa, ktorý loboval za vrátenie jej ostatkov, aby mohla byť pochovaná. "Keď sme sa o tejto žene dopočuli, povedal som, že neexistuje, aby zostala v nejakom skladisku," dodal.

Do mestečka Sinaloa de Leyva, kde sa pohreb konal, sa v utorok zišli davy ľudí, aby sa rozlúčili s Pastranaovou, ktorú pochovali v bielej rakve ozdobenej bielymi ružami.

"Omša bola nádherná," povedala v New Yorku žijúca mexická umelkyňa Laura Andersonová Barbataová, ktorá viedla takmer desať rokov trvajúcu kampaň za návrat Pastranaovej do Mexika ku katolíckemu pohrebu. "Bola som veľmi dojatá."

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu