Sobota25. máj 2024, meniny má Urban, zajtra Dušan

Google pripomína 100. narodenie antropologičky, ktorá spôsobila revolúciu

Mary Leakeyová
Mary Leakeyová (Zdroj: globalspec.com )

BRATISLAVA - Bola jednou z najznámejších antropologičiek, ktorá celý život pátrala po stopách našich prapredkov. Mary Leakeyová sa narodila pred sto rokmi a toto významné výročie si dnes pripomína aj Google.

Slávna Londýnčanka pochádzala z rodiny maliara. Spolu s otcom sa najradšej venovala histórii a spoznávaniu pôvodných koreňov ľudského rodu. Bola zanietenou archeologičkou, hoci ju nevyštudovala. Pracovať začala ešte ako tínedžerka. V tejto dobe sa v Cambridgei zoznámila so Louisom Leakeym, svojim budúcim manželom, ktorý bol paleo­antropológom.

Dvojica sa neskôr vybrala spoznávať Afriku, ktorá sa stala ich celoživotnou srdcovkou.  V roku 1948 objavila Mary v Keni časť skamenenej lebky starej 16 miliónov rokov, ktorá patrila malej miocénnej opici Proconsul. Práve tento rod z čeľade prokonzulovitých sa považuje za spoločného predka prvých hominidov, z ktorých sa neskôr vyvinuli ľudia.

O jedenásť rokov zanietená vedkyňa našla v Olduvajskej rokline lebku Zinjanthropusa, starú 1,75 milóna rokov; ktorá patrila australopitekom. Tento objav prelomil finančné problémy manželov, pretože ich po ňom začala podporovať spoločnosť National Geographic Society.

Koncom 70. rokov prišla najväčšia bomba, keď Leakeyová už ako vdova v skamenenom sopečnom popole v Tanzánii našla stopy troch hominidov, ktorí už dokázali kráčať na dvoch nohách. Ich vek je odhadovaný na viac ako 3,5 milióna rokov.

Legendárna objaviteľka svojou prácou narušila teóriu o vývoji človeka, pretože do nej zaradila aj australopitekov, hoci tí neboli príslušníkmi ľudského rodu Homo. Vedeli chodiť vzpriamene a zároveň sa šplhať po stromoch.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu