Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Vedci rozlúštili záhadu vesmírneho mračna: Meria 30 svetelných rokov!

(Zdroj: skyweek.files.wordpress.com)

WASHINGTON - Molekulárne mračno označované ako G0.253 +0.016 v blízkosti jadra Mliečnej dráhy bolo pre astronómov dlho záhadou. Mimoriadne hustý plynný oblak mal podľa vedcov vytvárať rad hviezd, vzniklo ich tu ale len niekoľko drobných. Teraz podľa portálu Space.com odborníci zistili, prečo tomu tak je.

Mračno víri príliš rýchlo a má nedostatok "vreciek" s ešte hustejším materiálom, ktoré by sa vďaka vlastným gravitačným silám zrútili, a dali tak vzniknúť novým hviezdam. Výskum ukazuje, že formovanie hviezd je oveľa zložitejší proces, než sa astronómovia domnievali. Zistené výsledky tak vedcom pomôžu s lepším pochopením celého procesu.

Pretiahnuté G0.253 +0.016, ktoré je dlhé asi 30 svetelných rokov, je v rozpore s bežným názorom, že husté molekulárne mračná by mali produkovať veľa hviezd. Mračno je 25-krát hustejšie než známa Hmlovina v Orione, ktorá rodí hviezdy "zbesilým" tempom.

"Je to veľmi husté mračno, pritom neutvára žiadne masívne hviezdy, čo je veľmi čudné," vyhlásil Jens Kauffmann z technologického inštitútu Caltech v Pasadene. Kauffmann, ktorý výskum viedol, spolu so svojimi kolegami pomocou ôsmich rádioteleskopov na vrchole sopky Mauna Kea na Havajských ostrovoch zistili, že G0.253 +0.016 obsahuje len niekoľko ultra hustých zhlukov, ktoré sa môžu zrútiť a vytvoriť hviezdu.

"To je veľmi prekvapujúce," uviedla Thushara Pillaiová z Caltechu, ktorá sa na výskume tiež podieľala. "Očakávali sme, že nájdeme oveľa viac hustého plynu."

Vedci potom mračno nasnímali ďalšou sústavou teleskopov, umiestnenou tentokrát v Kalifornii. Z výsledných dát vyplynulo, že plyny v oblaku víria približne desaťkrát rýchlejšie ako v obdobných mračnách. G0.253 +0.016 je vraj na pokraji roztrhnutia.

Odborníci tiež zistili, že mračno je plné oxidu kremičnatého. Táto zlúčenina bežne vzniká pri zrážke rýchlo sa pohybujúceho plynu s prachovými časticami. Neobvykle vysoké množstvo tohto oxidu naznačuje, že mračno môže byť zložené z dvoch, ktoré sa zrazili. Následkom zrážky by potom boli mocné šokové vlny, ktoré by zdôvodnili zmienené vírenie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu