Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Biológovia jasajú: Objavili nový druh lietajúcej žaby!

Rhacophorus helenae
Rhacophorus helenae (Zdroj: telegraph.co.uk)

HANOJ - Nový druh "lietajúcej žaby" objavili austrálski a vietnamskí biológovia necelých 100 kilometrov od vietnamského Ho Či Minovho mesta. Informovala o tom dnes agentúra Reuters.

Podľa vedúcej tímu expertov Jodi Rowleyovej išlo o prekvapivý objav, pretože bol urobený uprostred poľnohospodárskej oblasti, ktorú denne križuje množstvo roľníkov s vodnými buvoľmi. "Išli sme po ceste a zrazu sme na jej okraji videli sedieť túto veľkú zelenú lietajúcu žabu," uviedla Rowleyová, ktorá je špecialistkou na obojživelníky. "V minulosti som pritom vždy musela preliezať rozoklané hory, zdolávať vodopády a predierať sa hustým, tŕnistým porastom dažďových lesov, aby som objavila zatiaľ neznámy druh žaby," dodala.

Podľa Rowleyovej novo registrovaná desaťcentimetrová jasne zelená žaba s bielym bruchom unikala pozornosti biológov tým, že dokáže kĺzať medzi vrcholkami stromov 20 metrov nad zemou. Dole zlieza len preto, aby sa rozmnožovala v dažďových kalužiach.

Živočích bol odhalený už v roku 2009, ale až teraz bolo s istotou preukázané, že sa jedná o nový druh. Pomenovaný bol Rhacophorus helenae po matke Rowleyovej. Tento druh má medzi prstami predných i zadných končatín neobyčajne rozšírené blany, s ktorých pomocou môže plachtiť vzduchom. Pri skoku zo stromu na strom roztiahne blany a bezpečne pristane vo vzdialenosti niekoľkých metrov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu