Utorok21. máj 2024, meniny má Zina, zajtra Júlia, Juliána, Rita

Slovensko ostro kritizuje KĽDR: Všetky provokácie odsuzujeme

Miroslav Lajčák
Miroslav Lajčák (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Slovenský rezort diplomacie dnes ostro odsúdil podzemnú skúšku jadrovej zbrane, ktorú vykonala Severná Kórea. Nezabránili jej v tom ani výzvy medzinárodného spoločenstva, ktoré apelovali na KĽDR, aby sa vyvarovala tohto provokatívneho kroku.

Ako pripomína tlačový odbor ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí, tretí jadrový pokus Pchjongjangu predstavuje opakovane hrubé porušenie rezolúcií Bezpečnostnej rady Organizácie spojených národov (BR OSN) a je v príkrom rozpore s medzinárodnými záväzkami KĽDR.

"Slovenská republika dôrazne odsudzuje všetky provokatívne kroky, ktoré vedú k zvyšovaniu napätia na Kórejskom polostrove a podkopávajú diplomatické úsilia na hľadanie mierového riešenia v regióne," uvádza sa v stanovisku, v ktorom vyzýva Pchjongjang na vzdanie sa akýchkoľvek aktivít v oblasti skúšok jadrových zbraní a raketových technológií.

Severná Kórea dnes potvrdila, že úspešne vykonala tretiu jadrovú skúšku. Dodala, že použila miniaturizované a ľahšie zariadenie, ktoré malo väčšiu výbušnú silu než predchádzajúce testy. Bezpečnostná rada OSN bude mať dnes o 15. h SEČ mimoriadne zasadnutie, ktoré sa bude zaoberať jadrovým testom KĽDR.

Spojené štáty, Južná Kórea a zástupcovia Európy už skôr uviedli, že budú od BR OSN žiadať prijatie rezolúcie, ktorá uvalí nové sankcie na Pchjongjang, ak skutočne vykoná v poradí tretí nukleárny test. Severná Kórea sa ním totiž vyhrážala už minulý mesiac a medzinárodné spoločenstvo ho s napätím a znepokojením očakávalo.

Pchjongjang vzdoroval aj skorším rezolúciám rady. Dve jadrové skúšky uskutočnil už v roku 2006 a 2009.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu