Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Najstarší benefičný koncert v strednej Európe oslávi 30. výročie na JEDNOTKE!

Úsmev ako dar Zobraziť galériu (5)
Úsmev ako dar (Zdroj: Jana Žiak)

Vianočný benefičný koncert Úsmev ako dar už po 30. krát na Štedrý večer prinesie deťom z detských domovov správu o tom, že nie sú sami. A hoci im rodinu nikto nenahradí, vždy sú tu ľudia, ktorým na nich záleží a ktorí pri nich stoja v každej životnej situácii.

Vianočný benefičný koncert Úsmev ako dar si môžu diváci Rozhlasu a televízie Slovenska pozrieť počas Štedrého dňa 24.12. 2012 na JEDNOTKE o 13.30.

Tohtoročného Vianočného benefičného koncertu Úsmev ako dar sa zúčastní 65 detských domovov z celého Slovenska a z nich 1100 detí, ktoré spolu s  umelcami vyčaria nezabudnuteľnú sviatočnú atmosféru Vianoc.

Presne pred 30 rokmi sa deti z domovov stretli na koncerte po prvý raz. Bolo to v roku 1982, kedy partia šoférov zo slovenskej televízie pod vedením Júliusa Hrona usporiadala takéto veľkolepé podujatie špeciálne pre deti z domovov. Jeden z ich kolegov Tono Valentín vyrastal v detskom domove a možno práve jeho osobná skúsenosť inšpirovala ostatných k tomu, aby sa o deti bez rodičov začali zaujímať s plným nasadením. Po prvom ročníku nasledoval ďalší a ďalší, až napokon vznikla tradícia, ktorá sa zapísala do povedomia celej spoločnosti. Koncert Úsmev ako dar sa stal kultúrnou udalosťou, ktorej sa každoročne zúčastňovali tí najznámejší umelci našej populárnej scény. Už na prvom ročníku účinkovala aj malá Darinka Rolinsová.

„Som pyšná na to, že so sa mohla zúčastniť hneď prvého koncertu pre deti z domovov. Odvtedy, samozrejme, „úsmevácku“ tradíciu pozorne sledujem a, ak je to len trochu možné, prichádzam medzi deti znova. Svoj spev považujem za dar, ktorý som dostala a o ktorý sa viem podeliť. Ak dokáže moje vystúpenie niekoho potešiť a urobiť ho na chvíľu šťastným, tak Vianoce sú tým správnym časom, kedy to urobiť,“ spomína dnes už Dara Rolins po 30 rokoch.

Slávnostný program galavečera otvorí práve skladba Dary Rolins Nebo, peklo, raj. Okrem Dary na pódiu zažiaria aj: Fragile, Rytmus, Desmod, Peter Nagy, Zuzana Smatanová, Katka Knechtová, Miro Jaroš, Tublatanka, Laci Strike, Old School Brothers, A.M.O. a Cigánski diabli. Záverečnú pieseň Sme oceán si spolu s deťmi z domovov zaspievajú aj Marián Greksa, Stano Kráľ, Adam Ďurica, Katka Hasprová a Jana Lieskovská.  Celým programom Vás budú sprevádzať moderátorske dvojice Katarína Brychtová a Matej „Sajfa“Cifra, Andrej Bičan a roman Pomajbo a Kristína Farkašová a Milan „Junior“ Zimnýkoval.

No nežiaria len umelci, ale aj vystupujúce deti, ktoré sprevádzajú niektoré z umeleckých čísiel. Živý obraz vytvoria deti v exteriéri Icheba Expo Arény. K 30. narodeninám koncertu sa 300 detí z domovov „zbehne“ do tvaru obrovskej tridsiatky.

Počas galavečera sa bude už po 13. krát udeľovať Cena Milana Rúfusa. Ide o morálne ocenenie a poďakovanie Spoločnosti Úsmev ako dar tým, ktorí sa zaslúžili o to, že opustené deti našli rodinu či prostredie, ktoré ju aspoň pripomína.

Za tridsať rokov svojej činnosti pomohol Úsmev ako dar viac než 400 rodinám. Pripravil viac ako 450 náhradných rodičov a usporiadal vyše 7600 dobrovoľníckych aktivít pre 137 531 detí bez rodičov. Z odhodlania niekoľkých nadšencov vyrástla organizácia, ktorá sa dnes venuje problematike náhradnej starostlivosti odborne a v plnej šírke.

„Dnes je to už podstatne iné, ako keď sme začínali. Veľkú časť našej energie venujeme v súčasnosti práci s rodinami. Najlepší spôsob, ako pomôcť dieťaťu, je pomôcť jeho rodine, aby sa oňho dokázala zodpovedne a láskyplne starať. Našou snahou skutočne je, aby každé dieťa malo rodinu. Koncert nám v tom pomáha už dlhú dobu, pretože vďaka nemu môžeme na problematiku náhradnej starostlivosti upozorniť. Povedať, že sú tu deti, ktoré si dokážu sami pomôcť len s našou podporou,“ hovorí predseda spoločnosti Úsmev ako dar Jozef Mikloško.

-reklamná správa-

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu