Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Počet obetí alžírskej drámy stále rastie: Polícia našla ďalšie telá!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

AJN AMINÁS - Pôvodné počty hovorili o 23 mŕtvych rukojemníkoch a 32 únoscoch, dnes však alžírski vojaci našli v objekte plynového podniku telá ďalších 25 mŕtvych ľudí. Alžírske špeciálne jednotky z okupovaného plynárenského komplexu oslobodili 685 Alžírčanov a 107 cudzincov. Národnosť obetí zatiaľ ešte nie je známa.

Podľa súkromnej alžírskej televízie An-Nahar ide zrejme o rukojemníkov, ktorých zabili únoscovia, ktorí stanicu v stredu napadli a potom niekoľko dní ovládali. Televízia, ktorá má dobré kontakty s armádou, tiež oznámila, že prehľadanie rozsiahleho objektu potrvá najmenej 48 hodín. Okrem iného je potrebné zneškodniť mínu, ktorú tam útočníci nechali.

Plynárenského závodu pri meste Ajn Aminás pri líbyjských hraniciach sa ťažko vyzbrojení extrémisti zmocnili v stredu ráno. Podľa vyhlásení ozbrojencov bol útok odplatou za to, že Alžírsko podporuje vojenskú intervenciu Francúzska proti islamistom v Mali. Od alžírskej vlády tiež požadovali prepustenie väznených moslimských extrémistov. Na komplex vo štvrtok zaútočili alžírske špeciálne jednotky za podpory helikoptér. Medzi zahraničnými rukojemníkmi boli občania Británie, Francúzka, Írska, Nórska, Japonska a Spojených štátov.

Útočníci boli väčšinou africkí militanti z Egypta, Alžírska, Tuniska, Líbye a Mali. Skupina bola pod vedením alžírskeho ozbrojenca Muchtara Belmuchtara, ktorý spolupracoval so severoafrickou odnožou al-Kájdy, no minulý rok sa od nich oddelil. Na únose sa údajne priamo nepodieľal.

Počet obetí rukojemníckej drámy v alžírskom plynárenskom komplexe môže ešte vzrásť. V nedeľu to vyhlásil alžírsky minister informácií Muhammad Saíd s tým, že veľa krajín už oznámilo, že ich občania sú stále nezvestní. Plynárenský závod využívajú britská spoločnosť BP, nórsky Statoil a domáca firma Sonatrach.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu