Sobota11. máj 2024, meniny má Blažena, zajtra Pankrác

Záhada tajomného ostrova vyriešená: Vieme, čo sa s ním stalo!

Ostrov bol len výsledkom nedorozumenia Zobraziť galériu (2)
Ostrov bol len výsledkom nedorozumenia (Zdroj: blog.geogarage.com)

SYDNEY - Austrálskym výskumníkom sa podarilo rozlúsknuť záhadu, o ktorej pred pár týždňami informovali mnohé svetové médiá. Išlo o to, že tajomný ostrov Sandy Island, ktorý je zakreslený na mapách, v skutočnosti neexistuje.

V novembri preletela médiami správa o fantómovom ostrove, ktorý sa mal podľa webovej služby Google Maps i mnohých navigačných máp nachádzať v Koralovom mori medzi Austráliou a Novou Kaledóniou. Keď ale nedávno na miesto doplávali geológovia z Univerzity v Sydney, nič okrem vody tam nenašli.

V týchto miestach sa mal nachádzať Sandy Island
Zobraziť galériu (2)
V týchto miestach sa mal nachádzať Sandy Island  (Zdroj: blog.geogarage.com)

Záhadu sa nakoniec podarilo objasniť istému knihovníkovi z Nového Zélandu. Podľa neho za ňu môže nedorozumenie ohľadom záznamov veľrybárskej expedície pochádzajúcich z roku 1876. Posádka plavidla Velocity práve na spomínanom mieste informovala o "potenciálnom nebezpečenstve pre ostatné lode", ktorými mali byť malé piesočné ostrovčeky. Tie sa v priebehu rokov zrejme rozpustili. Tvorcovia máp si však túto rizikovú zónu vyložili ako kus pevniny uprostred oceánu a začali ju zakresľovať.

"Za tie roky sa z rôznych námorných ciest nazhromaždilo kopec údajov. Mnohé z nich sú nepresné, a to platí aj pre Sandy Island," vysvetlil Shaun Higgins z Aucklandského múzea.

 

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu