Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Írsky chlapec našiel osemročný odkaz vo fľaši, priplával z Kanady

Ilustračné foto
Ilustračné foto

DUBLIN - Deväťročný chlapec v Írsku našiel pri mori fľašu s odkazom, ktorú pred ôsmimi rokmi vhodili do vody na druhej strane oceánu v Kanade dve dievčatá. A nájsť sa mu podarilo aj oboch "odosielateľov", napísala dnes agentúra AFP.

Charlene Dalpeová a Claudia Garneauová z Montrealu mali dvanásť rokov, keď dali odkaz do fľaše počas prázdnin v Gaspesii v Quebecu v roku 2004. Minulý štvrtok ho našiel Oisin Millea vnútri zelenej, dvojlitrovej umelohmotnej fľaše, ktorú more vyplavilo na pláž priamo za domom jeho rodičov v malej rybárskej dedine Passage East na juhovýchodnom pobreží Írska.

Fľaša sa objavila po niekoľkých dňoch vysokých vĺn a silného vetra, ktorý bičoval pobrežie. "Vyplavilo to veľa vecí. Myslel som si, že je vo vnútri len etiketa, ale potom som si všimol, že je to stiahnuté gumičkou na vlasy, a tak som to otvoril," povedal Oisin. Odkaz vnútri bol dokonale zachovaný.

"Nerozumel som ani slovo, pretože to bolo po francúzsky, ale všimol som si dátum 4. júna 2004 a e-mailovú adresu," vysvetlil. "Bežal som domov a mama mi pomohla použiť internet, aby sme to preložili," dodal.

Dievčatá ale do odkazu nenapísali svoje priezvisko a e-mailová adresa už nebola funkčná. Tlač, televízia aj internetové sociálne siete na oboch stranách Atlantiku sa ale zapojili do kampane, vďaka ktorej sa obe - teraz už mladé ženy - podarilo v utorok nájsť v Montreale. S Oisinom sa potom rozprávali cez Skype a on im ukázal aj ich odkaz, ktorý hodili do mora pred ôsmimi rokmi.

Oisinova matka sa novinárom zverila, že táto udalosť z jej syna urobila mediálnu hviezdu. "Telefón neprestáva zvoniť, pretože všetky rozhlasové stanice a všetky noviny chcú s Oisinom hovoriť," vyhlásila. "Keby som vedela, že sa okolo toho strhne taký rozruch, tak by som mu povedala, aby tú fľašu hodil späť do vody," zažartovala.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu