Nedeľa12. máj 2024, meniny má Pankrác, zajtra Servác

Mesto penisov: Rakúšanov šokujú bilbordy s mužským "nádobíčkom"!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: leopoldmuseum.org)

VIEDEŇ - Viedenské Leopoldovo múzeum sa rozhodlo prelepiť bilbordy s trojicou nahých futbalistov, ktorými láka návštevníkov na výstavu s názvom Nackte Männer (Nahí muži). Netradičná pozvánka totiž vyvolala veľké pohoršenie, napísala agentúra Reuters.

"Dostali sme veľa, veľa sťažností," vyhlásil hovorca múzea Klaus Pokorny. "Neuvedomili sme si, že mnoho, mnoho ľudí bude skutočne pobúrených a skutočne rozhorčených takým spôsobom, že sa tiež obávame o bezpečnosť a ochranu návštevníkov múzea."

Výstava Nahí muži začína v rakúskej metropole v piatok a potrvá do konca januára nasledujúceho roka. Múzeum na svojom webe uvádza, že všetky doterajšie umelecké podujatia s témou nahoty sa týkali výhradne ženského tela. Leopoldovo múzeum chce preto verejnosti ukázať rozmanitosť a premenu zobrazovania mužskej nahoty.

Múzeum pred výstavou vytlačilo plagáty s trojicou futbalistov, ktorí na sebe majú len kopačky a podkolienky. Netradičnú pozvánku nechalo vo Viedni vyvesiť aj na približne 180 bilbordoch. Práve tých sa cenzúra v podobe červenej prelepky dotkne. Bežné plagáty dodatočná úprava nečaká.

Mesto penisov: Rakúšanov šokujú
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: leopoldmuseum.org, )

"Muži viditeľne nie sú sexuálne vzrušení, preto sme si mysleli, že to neurazí," povedal Pokorny. Práca na zakrývaní genitálií futbalistov podľa Reuters mala začať včera. Úplne odstránené budú zrejme aj reklamy pri školách.

"Z tejto situácie naozaj nie sme šťastní. Dúfate, že sme urobili pokrok, pretože sme v 21. storočí," dodal Pokorny. Ak je vraj ale očividné, že ľudia niečo vidieť nechcú, bude to kultúrna inštitúcia rešpektovať.

Medzi sťažnosťami sa často vyskytovali slová ako úbohé a pornografické. Jeden pobúrený Viedenčan podľa todayonline.com dokonca pohrozil, že vezme štetec a urážajúce partie vlastnoručne premaľuje. Múzeum tiež uviedlo, že najviac sťažností prišlo od žien.

Popri futbalových plagátoch, ktoré vyvolali rozruch, múzeum použilo ako reklamu ešte obriu skulptúru naháča s názvom Mr Big (Pán Veľký). Tá je umiestnená priamo pri schodisku do múzea. Mr Big ale žiadne vášne nevyvolal a naopak si ho obľúbili deti, ktoré ho vraj využívajú ako preliezku.

Mesto penisov: Rakúšanov šokujú
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: leopoldmuseum.org)

Návštevníkov výstavy čaká asi 300 diel. Medzi nimi je aj spomínaná futbalová fotografia francúzskeho umeleckého dua Pierre et Gilles s názvom Vive La France alebo plagát Andyho Warhola s názvom Querelle.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu