Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Nahí Slováci vo Viedni: V Adamovom rúchu si prezerali výstavu plnú penisov!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Reuters)

VIEDEŇ - Organizátorov výstavy Nackte Manner (Nahí muži) vo viedenskom Leopoldovom múzeu vzali za slovo desiatky mužov, ktorí si expozíciu v pondelok prišli prezrieť v Adamovom rúchu. Zvláštnu nudistickú prehliadku pre verejnosť múzeum usporiadalo na žiadosť skupiny nemeckých nudistov. Podľa agentúry Reuters na ňu prišlo asi 250 ľudí rôznych vekových skupín a krajín sveta.

"Som teraz na výstave druhýkrát a je skvelé vidieť Nahých mužov ako nahý muž," povedal jeden z návštevníkov, ktorý sa predstavil ako Max. "Je to skvelá historka, ktorú poviem kamarátom," uviedol francúzsky študent Luc. "Je to prvýkrát, čo niečo také robím nahý, napadlo mi, že je načase urobiť nejakú kravinu," povedal tiež.

Okrem Rakúšanov na mimoriadnu večernú prehliadku prišli aj ľudia z Nemecka, Ruska alebo zo Slovenska. Nechýbali vraj ani ženy. Jedna skupina návštevníkov bola údajne tak nadšená, že na konci prehliadky napriek nízkym teplotám vyšla von, aby sa pred múzeom vyfotografovala pri soche nahého muža od rakúskej umelkyne Ilse Haiderovej.

Organizátori kontroverznej expozície chcú verejnosti ukázať rozmanitosť a premenu zobrazovania mužskej nahoty. Medzi asi 300 vystavovanými exponátmi je napríklad autoportrét maliara Egona Schieleho alebo fotografia francúzskeho umeleckého dua Pierre et Gilles s názvom Vive La France, ktorá zachytáva trojicu mužov, ktorí na sebe majú len kopačky a podkolienky. Práve táto snímka vyvolala spory po tom, čo sa pred začatím výstavy objavila natlačená na plagátoch. Múzeum sa po kritike zo strany rodičov a náboženských skupín nakoniec rozhodlo všetky veľké billboardy vo Viedni prelepiť.

Nahí Slováci vo Viedni:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: leopoldmuseum.org)

Expozícia, ktorá bola kvôli veľkému záujmu predĺžená do 4. marca, pomohla zvýšiť návštevnosť múzea o 17 percent. Vlani tak do neho zavítalo viac ako 364-tisíc ľudí.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu