Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Miniatúrny "škriatok": Mama ho nosievala vo vrecku mikiny!

Scott a Emma s miniatúrnou Charlotte Zobraziť galériu (3)
Scott a Emma s miniatúrnou Charlotte (Zdroj: medicaldaily.com)

HULL - Charlotte Garsideová má síce päť rokov, ale ešte stále nosí oblečenie pre novorodencov. Trpí totiž nanizmom, ktorý spôsobuje, že vyzerá ako škriatok. Napriek nepriaznivej diagnóze z nej srší radosť a optimizmus, ktorý by jej mohol závidieť ktorýkoľvek iný človek.

Najmenšie dievčatko Veľkej Británie meria len 68 centimetrov a váži necelé štyri kilogramy. To je takmer päťkrát menej, ako jeho rovesníčky. Ako bábätko bolo tak malé, že matka ho prvé mesiace občas nosievala vo vrecku mikiny.

Otec Scott udrží svoju dcéru poľahky na jednej ruke
Zobraziť galériu (3)
Otec Scott udrží svoju dcéru poľahky na jednej ruke  (Zdroj: medicaldaily.com)

Charlotte narodila s ochorením zvaným nanizmus (nedostatok rastového hormónu, pozn. red.) a okrem toho má oslabený imunitný systém a cysty na pečeni. Zo svojho nepriaznivého zdravotného stavu si však príliš veľkú hlavu si z toho nerobí.

"Vzrastom je síce malá, ale o to väčšia je to osobnosť. Charlotte nie je človek, ktorý by stál v rohu a nečinne sledoval okolie. Chce robiť všetko to, čo robia ostatné päťročné deti," tvrdí o svojej dcére Emma Newmanová (30).

Malá dievčinka pred pár týždňami dokonca začala chodiť do školy. Rodičia sa o ňu najskôr báli, aby ju ostatné deti nezranili, ale po tom, ako jej zaobstarali osobného asistenta, sa obavy aspoň čiastočne rozplynuli. Navyše, Charlotte nie je až taká krehká, ako sa na prvý pohľad zdá.

"Vyzerá ako bábika a ľudia sa boja, že by sa mohla rozbiť, ak sa jej dotknú. Ona je ale naopak veľmi odolná a rada sa blázni. Miluje, keď ju vyhadzujeme do vzduchu alebo sa s ňou naháňame po vonku," prezradila sestra Chloe (15).

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu