Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Havaj nesie stopy vesmíru: Pôda na Marse sa podobá piesku zo Zeme!

Analýza vzoriek pôdy je kľúčová pre pátranie vedcov po tom, aké v minulosti panovali na Marse podmienky
Analýza vzoriek pôdy je kľúčová pre pátranie vedcov po tom, aké v minulosti panovali na Marse podmienky (Zdroj: SITA)

PASADENA - Pôda na povrchu Marsu sa podobá vulkanickému piesku na Havajských ostrovoch. Dospeli k tomu vedci z amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA) na základe rozboru vzorky, ktorú z povrchu červenej planéty odobrala sonda Curiosity.

Vozidlo odobralo z povrchu štvrtej planéty slnečnej sústavy zmes prachu a piesku, ktorú následne preskúmalo pomocou rôznych prístrojov, vrátane röntgenového žiariča. Výsledky analýzy ukázali, že z mineralogického hľadiska je vzorka podobná pôde sopečného pôvodu, ktorú možno nájsť na Zemi, uviedla v utorok NASA.

Analýza vzoriek pôdy je kľúčová pre pátranie vedcov po tom, aké v minulosti panovali na Marse podmienky. Vedci totiž môžu na základe objavených minerálov odvodiť, v akom prostredí sa vytvorili. Možno tak preukázať, či na červenej planéte v minulosti boli vhodné podmienky pre vznik života, hoci na úrovni mikroorganizmov.

Sonda Curiosity pristála v auguste v Galeovom kráteri na Marse a od tej doby prešla po povrchu planéty asi pol kilometra. Tonové vozidlo, poháňané energiou termoelektrického generátora využívajúceho prirodzeného rozpadu plutónia 238, na štvrtej planéte slnečnej sústavy pátra po možnej existencii života. Misia sondy by mala trvať 23 mesiacov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu