Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Lom ukrýval tajomstvo: Objavili v ňom plaza s gigantickými zubami!

Pozostatky zubov mosasaura
Pozostatky zubov mosasaura (Zdroj: YouTube)

MAASTRICHT - Vápencový lom neďaleko holandského Maastrichtu vydal kus dávnej minulosti. Vedci tam objavili trinásťmetrového plaza, ktorého vek odhadujú na 65 až 70 miliónov rokov. Časti jeho tela boli rozhádzané všade naokolo.

Na pozostatky takzvaného Mosasaura narazil bagrista z lomu, ktorý zrazu na lopate svojho stroja zbadal obrovský zub. Spoločnosť, ktorá lom vlastní, okamžite pozastavila všetky práce a informovala prírodovedecké múzeum v Maastrichte, ktoré na miesto vyslalo paleontológa Anne Schulpa.

"Nejde o jednu kompletnú kostru. Jednotlivé kosti sa nachádzajú v okolí niekoľkých stoviek metrov, pretože telo mŕtveho zvieraťa skončilo na dne mora. Potom ho roztrhali žraloky "mrchožrúti"," uviedol Schulp. Všetky vykopané časti, vrátane obrovskej čeľuste s gigantickými zubami boli prevezené do múzea, kde ich experti čistia a skúmajú.

Nález je podľa prvých odhadov najstarším známym jedincom skupiny Mosasaurus Hoffmann alebo jeho blízkych príbuzných, napísal portál Novinky.cz. Išlo o jedných z najväčších morských živočíchov svojej doby.

Pozostatky megaplaza

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu