Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Zakladateľ Cirkvi zjednotenia: Samozvaný Mesiáš zomrel ako miliardár!

Sun Myung Moon mal veľkolepý pohreb
Sun Myung Moon mal veľkolepý pohreb (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Sun Myung Moon (†92), ktorý zomrel 3. septembra, bol známym zakladateľom Cirkvi zjednotenia, ktorá sa preslávila hromadnými sobášmi. Na to, že tento muž z Kórey začínal v plechovej búde, skončil ako magnát v USA.

Sun Myung Moon sa narodil ako konfucián, ale rodina konvertovala, keď mal desať. O šesť rokov neskôr narazil na Ježiša, ktorý mu vraj povedal, aby dokončil jeho dielo. Moon na základe tejto "žiadosti" usúdil, že má odísť do Japonska a Ameriky, a tak najskôr vyštudoval v Japonsku, ktoré v tej dobe Kóreu okupovalo, strednú školu a elektrotechniku ​​a medzi učením tam demonštroval za kórejskú samostatnosť.

Po druhej svetovej vojny sa vrátil domov a okamžite začal vykladať o svojich náboženských predstavách. Problém bol v tom, že noví vládcovia v jeho časti Kórei už mali za svätých Stalina a Lenina. A tak z neho v roku 1948 rýchlo urobili špióna a strčili ho na päť rokov do pracovného tábora, čo bol len uhladený názov pre tábor smrti. Deň pred ohlásenou popravou, ako sám napísal, zaútočili na láger Američania a oslobodili ho.

Na ľadovej kryhe preplával rieku a usadil sa v južnej časti Kórei. Nevlastnil nič ako oblečenie, ktoré mal na sebe. Prvým obydlím budúceho miliardára bola chatrč z plechových škatúľ, v ktorých bola americká potravinová pomoc. A jeho prvým zamestnaním kolorovanie fotografií amerických vojakov a ich rodín.

V roku 1954 založil Cirkev zjednotenia, ktorá hlása učenie založené na zmesi kresťanstva, konfuciánstva a tradičných kórejských hodnôt. O pár rokov už Moon vysiela misionárov do Japonska a Ameriky. A potom do ďalších krajín. Keď je cirkev v 80. rokoch na vrchole, Moon tvrdí, že má okolo desať miliónov členov. Triezve odhady však dnes hovoria o státisícoch.

Do Ameriky sa premiestnil v roku 1971, kde si zriadil svoj hlavný stan, hoci sa nikdy anglicky nenaučil. Moona obviňovali, že pletie Američanom hlavy, privedie ich do cirkvi a potom ich prinúti prepísať na ňu majetok. V rokoch 1982-83 musel riadiť svoju cirkev z väzenia, kde sedel za daňové úniky. Cirkev však aj naďalej rástla.

Kórejčan sa stal postupne magnátom takého rozmachu, že nakoniec vlastnil veľké priemyselné konglomeráty, hotel na Manhattane, svojho času vplyvné noviny Washington Times, legendárnu agentúru UPI, obrovské pozemky v Uruguaji, univerzity, rybárske flotily, športové kluby, nemocnice a zbrojovky. Patrilo mu zimné stredisko a mal pod kontrolou dovoz sushi do celej západnej časti USA.

Moon zomrel ako 92-ročný a na jeho počesť vystrojili obrovský pohreb. Všetkých však teraz zaujíma najmä to, čo sa stane s jeho majetkom. Informoval portál idnes.cz.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu