Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Veľká tragédia na leteckej prehliadke: "Apokalypsa" si vyžiadala 70 mŕtvych!

(Zdroj: Wikipedia)

RAMSTEIN/PRAHA - Mal to byť vrchol leteckej prehliadky, na ktorú sa vybralo vyše 300 000 ľudí, skončilo to ale katastrofou, ktorá je druhou najhoršou svojho druhu v histórii. Pred 25 rokmi, 28. augusta 1988, sa počas vrcholného čísla na americkej základni Ramstein na západe Nemecka zrazili tri talianske lietadlá a pri nehode zomrelo 70 ľudí a takmer 350 sa vážne zranilo. Tragédiu predstihol čo do počtu obetí pád stíhačky medzi divákov počas leteckej prehliadky v západoukrajinskom Ľvove v roku 2002, ktorý si vyžiadal 77 obetí.

Osudného slnečného augustového dňa sa na základni konala pravidelná letecká prehliadka, ktorej vrcholom malo byť číslo talianskej akrobatickej letky Frecce Tricolori nazvanej "Prebodnuté srdce". Do vzduchu vyletelo desať lietadiel Aermacchi MB-339PAN, ktoré sa v určitú chvíľu rozdelili na dve skupiny, aby na oblohe vytvorili z bieleho dymu srdce. Od oboch skupín sa jedno lietadlo oddelilo a malo toto vzdušné srdce "prebodnúť". Manéver sa ale pilotovi Ivovi Nutarellimu nepodaril. Letel príliš rýchlo a nízko a so svojím strojom narazil do dvoch ďalších lietadiel.

Jeden zo strojov dopadol na ranvej, kde zasiahol stojaci americký vrtuľník. Jeho pilot sa síce stačil katapultovať, ale padák sa mu neotvoril. Ďalší sa zrútil mimo dráhu. Nutarelliho lietadlo spadlo niekoľko desiatok metrov od divákov, nasledoval mohutný výbuch a horiace trosky zasiahli šokovaných fanúšikov.

Celkom si nehoda vyžiadala 70 obetí, vrátane troch talianskych pilotov a amerického pilota vrtuľníka, ktorý zasiahlo padajúce lietadlo. Na mieste zahynulo 31 ľudí, zvyšok podľahol zraneniam v nemocnici. Mnoho z takmer 350 vážne zranených divákov sa s následkami vážnych popálenín stretáva dodnes. Niektorí trpia psychickými problémami.

K vysokému počtu obetí prispeli podľa historikov chaotické záchranné práce. Američania spočiatku nechceli pustiť na plochu nemeckých lekárov a okolité nemocnice tiež neboli vybavené na udalosti podobného typu. Podľa jednej z vyšetrovacích verzií bol príčinou nešťastia kolaps pilota Nutarelliho, podľa ďalších záverov tragédiu zavinilo jeho zlyhanie. Objavili sa aj špekulácie o sabotáži. Pozostalých a zranených čakala právne bitka o odškodnenie a v Nemecku na niekoľko rokov zakázali letecké prehliadky.

Za celý rok 1988 zahynulo pri nešťastiach vojenských lietadiel v Spolkovej republike Nemecko takmer 100 ľudí. Ďalšia veľká tragédia postihla v decembri mesto Remscheid v Severnom Porýní-Vestfálsku, na ktoré sa zrútilo americké bojové lietadlo A-10 Thunderbolt II. Nešťastie si vyžiadalo sedem mŕtvych vrátane pilota, a okolo päť desiatok zranených.

Letecká základňa Ramstein leží východne od nemeckého mestečka Ramstein-Miesenbach asi 16 kilometrov západne od Kaiserslauterne v spolkovej krajine Porýnie-Falcko. Slúži ako základňa pre americké letectvo (USAF) a je tiež základňou jednotiek NATO.

Tragédia inšpirovala nemeckú skupinu Rammstein nielen k svojmu názvu, ale aj k rovnomennej piesni (skupina aj pieseň sa píšu s dvoma "m"), v ktorej sa spieva o horiacich ľuďoch a umierajúcich deťoch. Samotný výraz Rammstein v nemčine znamená baranidlo.

Video nie je vhodné pre maloletých divákov a ľudí s citlivou povahou

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu