Sobota1. jún 2024, meniny má Žaneta, zajtra Oxana, Xénia

Skok takmer z vesmíru: Odvážlivec padal rýchlosťou 805 km/h!

Felix v marci absolvoval zoskok z výšky 22 km, tentokrát to bolo ešte o 7 viac. Zobraziť galériu (2)
Felix v marci absolvoval zoskok z výšky 22 km, tentokrát to bolo ešte o 7 viac. (Zdroj: SITA)

ROSWELL - Rakúšan Felix Baumgartner (43) v stredu nad Novým Mexikom absolvoval ďalší skúšobný zoskok z extrémnej výšky. Tentoraz sa rútil k zemi zo vzdialenosti väčšej než 29 kilometrov a padal rýchlosťou dosahujúcou 805 kilometrov za hodinu, napísala agentúra Reuters. Stredajší zoskok bol tréningovým pokusom pred tým, než sa odvážlivec pokúsi o zoskok z rekordnej výšky.

Baumgartner pristál na padáku bezpečne v púšti neďaleko Roswellu vo svojom tlakovom vesmírnom skafandri vybavenom kyslíkom. Jeho cieľom je ale vykonať v nadchádzajúcich týždňoch zoskok z výšky 36.576 metrov, pri ktorom by sa chcel stať prvým človekom na svete, ktorý pri voľnom páde prekoná rýchlosť zvuku 1126 kilometrov za hodinu.

Skok takmer z vesmíru:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA)

Jeho stredajší pokus sa zatiaľ zapíše do tabuliek ako druhý; rekordný zoskok z výšky 31.333 metrov ustanovil pred 52 rokmi kapitán amerického letectva Joe Kittinger, ktorý teraz pomáha Baumgartnerovi ako poradca.

Bývalý príslušník rakúskej armády Baumgartner sa riskantnými kúskami preslávil v minulosti už niekoľkokrát. V roku 2003 napríklad s pomocou špeciálneho karbónového krídla preletel kanál La Manche. Inokedy zase skákal z mrakodrapov v Malajzii, na Taiwane alebo zo sochy Krista v Riu de Janeiro.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu