Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Znepokojení vedci: Z Grónska zmizol ľad, 97% povrchu je preč!

Topenie sa začalo 8. júla
Topenie sa začalo 8. júla (Zdroj: TASR)

WASHINGTON - Grónsky ľadový pancier sa tento mesiac roztopil na väčšej ploche než bolo zaznamenané za viac ako 30 rokov satelitných pozorovaní. Oznámil to včera americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA).

Podľa meraní z troch samostatných satelitov analyzovaných pracovníkmi NASA a univerzitnými vedcami sa odhaduje, že v polovici júla sa začalo topiť 97 percent povrchu ľadového príkrovu.

Sona Nghiema z NASA údaje tak prekvapili, že spočiatku to považoval za chybu v dátach. Pri ďalšej analýze však zistil, že topenie povrchového ľadu sa začalo 8. júla, keď zasiahlo 40 percent plochy, a vyvrcholilo 12. júla, keď postihlo 97 percent pokrývky.

Vedci zverejnili toto zistenie len niekoľko dní po tom, čo satelitné snímky NASA ukázali, že z ľadovca v Grónsku sa odlomil masívny kus dvakrát väčší ako Manhattan.

Podľa NASA sa v lete prirodzene roztopí v priemere asi polovica povrchu ľadového príkrovu Grónska. Za normálnych okolností väčšina takto uvoľnenej vody vo vysokých nadmorských výškach opäť rýchlo zamrzne, zatiaľ čo v pobrežných oblastiach časť z nej odtečie do oceánu. Tento rok je však rozsah topenia ľadu na povrchu alebo v jeho blízkosti mimoriadne rozsiahly.

Vedci zatiaľ nevedia, či topenie, ktoré zrejme súvisí s neobvykle hlbokou brázdou vysokého tlaku vzduchu nad Grónskom, prispeje k zvýšeniu morskej hladiny.

Podľa glaciologičky Lory Koenigovej, ktorá bola súčasťou tímu analyzujúceho dáta, k topeniu takéhoto rozsahu dochádza v priemere každých 150 rokov. Zatiaľ posledné nastalo v roku 1889. "Ak budeme v najbližších rokoch naďalej pozorovať topenie ako je toto, bude to znepokojujúce," povedala Koenigová.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu