Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Pekelné horúčavy ničia svet: VIDEO, ako sa topí severný pól!

Namiesto kryhy je jazero Zobraziť galériu (3)
Namiesto kryhy je jazero (Zdroj: YouTube)

BRATTISLAVA - Pri zmienke o severnom póle si každý predstaví kopy ľadu a snehu, ale súčasné zábery dokazujú niečo celkom iné. V dôsledku nezvyčajne teplého počasia, ktoré tam panuje ostatné dva týždne, sa tam totiž vytvorilo obrovské jazero.

Priemerná teplota na severnom póle sa v letných mesiacoch pohybuje okolo nuly. Lenže v uplynulých týždňoch tam bolo značne teplejšie, vplyvom čoho sa začala topiť ľadová vrstva.

Tento proces zachytili webkamery observatória, ktoré mapujú tamojšie životné prostredie. Na obrázkoch vidno, že ešte 19. júla bola na mieste vrstva ľadu a sneh. O pár dní neskôr už ale nebolo po nej ani stopy. Jazero, ktoré vzniklo roztopením kryhy, je hlboké zhruba pol metra.

Pekelné horúčavy ničia svet:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: YouTube)

Pekelné horúčavy ničia svet:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: YouTube)

Vedci pred pár mesiacmi dokonca informovali, že severný pól sa v dôsledku globálneho otepľovania posunul. Podľa nich je to spôsobené dvoma faktormi - zvýšeným topením sa ľadového príkrovu v Grónsku a úbytkom ľadu v ostatných častiach sveta. Priemerné teploty na severnom póle sa tak zvýšili o niekoľko stupňov.

Severný pól sa topí

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu