Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Zem zasiahla slnečná búrka, dnes by mala ešte zosilnieť!

Solárna búrka dnes pravdepodobne zosilnie
Solárna búrka dnes pravdepodobne zosilnie (Zdroj: youtu)

WASHINGTON - Zem zasiahla elektromagnetická búrka vyvolaná silnou štvrtkovou erupciou na Slnku, žiadne škody ale zatiaľ nenapáchala. Podľa amerického Národného úradu pre oceány a ovzdušie (NOAA) dorazila najväčšia vlna častíc vzniknutých slnečnej erupciou do zemskej atmosféry v sobotu večer.

Slnečná búrkya je pomerne slabá, dosiahla stupeň G1 na stupnici, kde G5 je úkaz s najväčšou intenzitou. Podľa odborníkov ale existuje možnosť, že ešte dnes zosilnie na stupeň G2.

Vplyv slnečnej erupcie zatiaľ mohli zaznamenať len obyvatelia severne položených oblastí, kde sa dala pozorovať polárna žiara aj na miestach, kde obvykle nie je k videniu. Inak ale búrku ľudia nijako nepocítili - nepoškodila vesmírne družice, rozvodové siete elektriny ani rádiokomunikácie. "Nešlo o žiadny zvlášť silný jav," povedal Juha-Pekka Luntama z Európskej vesmírnej agentúry (ESA).

Mnoho slnečných erupcií je miernych a nespôsobí na Zemi žiadne škody. Z minulosti je ale známych niekoľko výnimiek. V roku 1989 napríklad elektromagnetická búrka spôsobila rozsiahly výpadok elektriny v Quebecu, ktorý postihol šesť miliónov ľudí. Tento rok zasiahla Zem najsilnejšia elektromagnetická búrka v marci. Vtedy postihla komunikáciu s európskou sondou Venus Express, ktorá obieha Venušu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu