Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Alergici pozor: Vzduch na Slovensku je plný peľu tráv a bylín

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: wild-mandala-growing.blogspot.com)

BRATISLAVA - Pele pŕhľavovitých bylín a tráv sa uplynulý týždeň nachádzali vo vzduchu na celom území Slovenska. Informuje o tom Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici. Dreviny aktuálne dokvitajú a podiel ich peľu v ovzduší tvorí len malé percento z celkovej dennej koncentrácie biologických častíc.

Denné koncentrácie spór (plesní) sa naďalej udržiavajú vo veľmi vysokých koncentráciách a okrem rodu Cladospórium sa výrazne zvýšili aj hladiny spór rodov Alternária, Epicoccum a Stemphylium.

Hladiny peľu tráv z čeľade lipnicovitých dosahovali v Bratislave a Košiciach len nízke koncentračné hladiny, na ostatnom území to boli poväčšine stredné a vyššie koncentrácie pravdepodobne v spojitosti s druhým kvitnutím tráv. Najvyššie koncentrácie peľu tráv z čeľade lipnicovitých za uplynulý týždeň zaznamenali v Banskej Bystrici, len o niečo nižšie hladiny peľu týchto tráv boli v Žiline a v Nitre. "Výrazne vysoké boli aj denné hladiny slabo alergizujúceho peľu pŕhľavovitých rastlín, a to najmä na strednom a severnom Slovensku," uviedla Janka Lafférsová z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici, ktorý je koordinátorom peľovej informačnej služby na Slovensku.

Z drevín dokvitá ešte gaštan, baza a lipa. Druhové spektrum peľu v ovzduší dopĺňal okrem už uvedených druhov aj peľ ďalších bylín – najmä pŕhľavovitých, mrkvovitých, astrovitých, mrlíkovitých, chmeľu, skorocelu a štiavu. Do konca tohto týždňa bude na celom Slovensku v ovzduší ešte dominovať peľ tráv a bylín. Slabo alergizujúci peľ pŕhľavovitých rastlín sa bude naďalej udržiavať v pomerne vysokých koncentráciách na celom území Slovenska.

Kvitnúť budú byliny z čeľade astrovitých, pomaly môžeme očakávať v ovzduší aj prvý peľ vysoko alergizujúcich inváznych rastlín- paliny a ambrózie. Naďalej sa budú udržiavať veľmi vysoké koncentrácií spór húb – plesní s dominanciou spór rodu Cladospórium spolu s rodmi Alternária a Epicoccum. "Pre alergikov je počas celého roka dôležité, aby si uvedomovali, že vyššie koncentrácie peľu v ovzduší sa vždy vyskytujú najmä v blízkosti súvislejších kvitnúcich porastov a tie môžu byť mnohonásobne vyššie ako údaje uvádzané monitorovacími stanicami," uvádza RÚVZ.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu