Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Hrozivá predpoveď: O 400 rokov má zomrieť posledný Slovák!

O pár storočí už nebude mať na Slovensku kto žiť
O pár storočí už nebude mať na Slovensku kto žiť (Zdroj: 123rf.com)

BRATISLAVA - Už dlhšie je známe, že počet obyvateľov východnej Európy bude klesať. Tento nepriaznivý trend sa bohužiaľ týka aj Slovenska. Dlhodobá predpoveď dokonca hovorí, že Slováci o niekoľko storočí úplne vymrú!

Prvé predpovede tohto typu sa objavili už pred niekoľkými rokmi. Na základe matematických prepočtov uvádzali približne rok 2400. S podobnou prognózou nedávno prišiel aj český magazín Týden. Vymieraniu sa údajne nevyhneme, otázne je len to, kedy k nemu dôjde. Príčinou tohto javu je starnutie populácie a tým pádom aj nízka pôrodnosť.

Podľa odhadov sa v roku 2300 počet obyvateľov z Česka a Slovenska zmestí do jedného mesta. Našich západných susedov má byť v tom čase už len približne 62 000 a Slovákov takmer trikrát toľko - 175 000. No a o sto rokov oba národy vymrú úplne.

Niektorí odborníci to ale až tak čierno nevidia. Tvrdia, že nás môžu zachrániť prisťahovalci. "V súčasnosti na 100 detí vo veku do 14 rokov pripadá 80 ľudí starších ako 65 rokov. Ťažko teda môžeme očakávať nejaký kvantitatívny posun vo vývoji populácie. V tomto prípade zohráva veľmi dôležitú úlohu migrácia," uviedla sociologička Magdaléna Piscová pre televíziu Markíza.

Nelichotivá situácia demografického výhľadu by sa dala riešiť tým, že by na Slovensko zamierili cudzinci. To bude však možné len v prípade, ak bude pre nich naša krajina dostatočne atraktívna. "Slovenský národ by sa vplyvom imigrácie zmenil, a to po vizuálnej aj kultúrnej stránke," dodala Piscová.

Z posledného sčítania slovenského obyvateľstva vyplýva, že máme najnižší prírastok za posledných štyridsať rokov. Kým v rokoch 1970 až 1980 bol zaznamenaný 10-percentný nárast obyvateľov, v období rokov 2001 až 2011 to bolo už len o 0,3 percenta.

Slovenský Štatistický úrad vyrátal, že posledný prírastok obyvateľstva nastane v roku 2024. O rok neskôr už obyvateľov začne ubúdať. "To ale neznamená, že Slovákov v roku 2025 bude menej ako v súčasnosti," povedal hovorca ŠÚSR Marián Jánošík.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu