Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Šokujúca prognóza vedcov: Vymierame!

Michaela Dányiová (vpravo): Prispela by som tým, že po svadbe by som chcela mať viac detí.
Michaela Dányiová (vpravo): Prispela by som tým, že po svadbe by som chcela mať viac detí. (Zdroj: Nový Čas)

BRATISLAVA - Slovensko v dnešnej podobe zmizne z mapy sveta už o 300 rokov. Odborníci totiž varujú, že ak sa nespamätáme, posledný obyvateľ krajiny pod Tatrami zomrie začiatkom 24. storočia!

Ide síce o veľmi málo pravdepodobný scenár, poukazuje však na veľmi vážny problém - rodí sa málo detí a Slováci vymierajú. Už o necelých 13 rokov sa táto skutočnosť naplno prejaví aj na počte obyvateľov. Ten začne prudko klesať, potenciálnych rodičov bude stále menej a menej. Zostarneme a odborníci tvrdia, že posledný Slovák zomrie okolo roku 2300. „Ide o hypotetický výpočet, ktorý poukazuje na vážnosť situácie,“ povedal Novému Času demograf Boris Vaňo z Infostatu.

Je však presvedčený, že naša krajina aj napriek nepriaznivému demografickému vývoju nezanikne. „Nemôže to nastať. Spoločnosť ovplyvňuje svoje fungovanie a reaguje na krízové stavy,“ vysvetlil svoje optimistické očakávania. Ak sa nebude rodiť dostatok Slovákov, nahradia nás podľa Borisa Vaňa emigranti zo zahraničia. „Nezostane prázdne územie, len ho zaplní niekto iný,“ podotkol. Existuje však aj šanca, že zlý vývoj sa zmení a Slovensko nebude napokon odkázané na prisťahovalcov. Musí sa však zmeniť najmä prístup štátu k mladým rodinám. „Pokiaľ to nebude komplex služieb a opatrení, aby rodiča deti nepociťovali ako príťaž, dovtedy sa s tým nič neurobí,“ varuje Boris Vaňo z Infostatu.

VAROVANIE PRE BUDÚCNOSŤ

Už v roku 2030 klesne počet obyvateľov na 5 miliónov 250-tisíc. Za desať rokov tak ubudne takmer 77-tisíc Slovákov. Vyplýva to z oficiálnych údajov ministerstva práce. Na základe toho renomovaní odborníci potvrdili prepočty Nového Času, že „ak by sa súčasný demografický vývoj nezmenil, počet obyvateľov by dosiahol nulovú hodnotu okolo roku 2300“.

Nový Čas vyzýva!

Denník Nový Čas chce zvrátiť nepriaznivý demografický trend na Slovensku. Všetky deti, ktoré sa narodia presne o deväť mesiacov, teda 8. marca 2008, dostanú od nás darček. Na ťahu sú teda potenciálni rodičia.

Vaše nápady, ako zmeniť vymieranie Slovákov, môžete posielať na mailovú adresu: porodnost@ringier.sk.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu