Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Internet už ponúka služby aj pre mŕtvych

Ilustračné foto
Ilustračné foto

ŽENEVA - Nová internetová služba má umožniť mŕtvym ľuďom ozývať sa prostredníctvom sociálnych sietí svojim žijúcim blízkym. Je to len nové šialenstvo, alebo spôsob, ako sa v dvadsiatom prvom storočí vyrovnávame so smútkom zo straty, pýta sa švajčiarsky denník Tages-Anzeiger.

Takéto siete, ako je Facebook alebo Twitter, umožňujú nielen živým komunikovať so živými, ale aj mŕtvym posielať odkazy z virtuálneho záhrobia. Podstata v sebe však nemá nič okultného. Spočíva v tom, že žijúci človek si otvorí účet na internetovom serveri Dead Social a začne ho "kŕmiť" správami, ktoré budú v určenom čase po jeho skone odoslané príbuzným a priateľom prostredníctvom Facebooku, Twitteru či Google +.

Ak sa táto myšlienka ujme, mohla by sa niekedy v budúcnosti stať bežnou - a napríklad na narodeniny vášho zosnulého otca sa na jeho facebookovom účte objaví nový odkaz: "Hej, mám dnes narodeniny. Dúfam, že ste nezabudli. Napite sa za mňa!" Vyskytnúť sa však môže aj menej príjemný poštu, napr. niečo ako: "Hej, ja som možno mŕtvy, ale rovnako stále mi dlhuješ štyri tisícky. Nájomné gorily už po tebe idú."

Technicky je všetko veľmi jednoduché. Vopred určená osoba len musí potvrdiť, že ste zo seba striasli svoju smrteľnú schránku, čím aktivuje váš účet na Dead Social, ktorý potom začne posielať odkazy v dobe, na ktorú ste ich naprogramovali. Je tiež možné vytvárať skupiny - napríklad Vegáni alebo vegetariáni posmrtného života (s podtitulom "pre ľudí, čo milovali zvieratá za života a budú v tom pokračovať aj po smrti").

Server Dead Social je dielom Jamesa Norrisa, ktorý predstavil novú službu tento rok v apríli na konferencii Next Web v Amsterdame. Prvotné reakcie zahŕňali predovšetkým zmätení a pobúrenie. Norris ale stále verí jednej veci: "Dead Social môže mať terapeutický účinok ako na človeka, ktorý svoje posmrtné správy píše, tak na tých, kto ich po jeho skone budú čítať."

A hoci to znie morbídne a absurdne, možno celá táto vec nie je až tak šialená. Smrť je jedným z nevyriešených problémov sociálnych serverov. Čo sa stane s účtami miliónov ľudí, ktorí už nie sú medzi nami? Okrem iného zaberajú veľa počítačového priestoru. Možno v budúcnosti bude možné ich všetky uzavrieť s výnimkou profilov tých ľudí, ktorí po sebe nechajú v nejakej podobe "digitálne poslednú vôľu".

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu