Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Zamestnanci Facebooku mali superheslo: Špehovali milióny ľudí!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

NEW YORK - Sociálna sieť Facebook nebola vo svojich počiatkoch práve nedobytnou pevnosťou Fort Knox. Svedčia o tom slová Katerine Losseovej, ktorá patrila k prvej päťdesiatke zamestnancov spoločnosti. Vo svojej knihe "The Boy Kings: A Journey Into the Heart of the Social Network" napísala, že takmer každý pracovník mohol v tom čase získať prístup k akémukoľvek užívateľskému profilu a prečítať si správy prostredníctvom jediného hlavného hesla.

V súvislosti s Facebookom sa častokrát vynára otázka ochrany osobných údajov. Zdá sa však, že pri vzniku siete sa ju dá nazvať doslova žalostnou. V knihe, ktorá vychádza práve dnes, sa dočítame, že Katrine, ktorá pre spoločnosť pracovala od roku 2005, bola veľmi prekvapená spôsobom, akým sa vtedy dalo dostať k informáciám o užívateľoch. Bez toho, aby si overili, či je naozaj dôveryhodná osoba, jej bolo zverené hlavné heslo, s ktorým sa mohla prihlásiť do účtu každého užívateľa a získať prístup ku všetkým správam a dátam.

Bezpečnostné opatrenia boli realizované až neskôr. O rok nakoniec zmizlo aj hlavné heslo pre obyčajných zamestnancov. Dovtedy však administrátori mohli vidieť naozaj všetko. Existenciu hlavného hesla potvrdzuje aj rozhovor s inou anonymnou zamestnankyňou Facebooku publikovaný v roku 2010 na portáli therumpus.net, v ktorom uviedla, že superheslo sa využívalo najmä pre inžinierske účely, ale aj ostatní pracovníci sa k nemu mohli pokojne dostať, "keby vedeli, kde hľadať." Podľa jej vedomostí došlo najmenej dvakrát k jeho zneužitiu a následnému vyhodeniu z práce.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu