Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Najdrahšie mestá sveta: Bratislava lacnejšia ako Praha!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

LONDÝN - Po dvoch rokoch sa na prvé miesto rebríčka miest s najvyššími nákladmi na život vrátila japonská metropola Tokio, ktorá odsunula na druhú priečku angolskú Luande. V každoročnom hodnotení, ktoré vykonáva poradenská spoločnosť Mercer, Bratislava oproti minulému roku klesla o 22 miest.

Mercer skúma životné náklady v 214 mestách po celom svete. Meria komparatívne náklady na viac ako 200 položiek - od bývania a dopravy cez jedlo, ošatenie, potreby pre domácnosť až po zábavu. Cieľom prieskumov je pomôcť nadnárodným spoločnostiam i vládam určiť výšku kompenzácie pre pracovníkov vyslaných do zahraničia.

V súčasnom zozname väčšina európskych miest v rebríčku poklesla, na vzostupe sú naopak mesta v Austrálii a na Novom Zélande. Na poslednom mieste zostáva pakistanské Karáčí. Na treťom mieste svetového poradia je ďalšie japonské mesto Ósaka, na štvrtom Moskva a za ňou Ženeva.

Poradie v rebríčku ovplyvnili predovšetkým politické a ekonomické udalosti, ktoré mali vplyv na fluktuáciu menových kurzov, infláciu a prepady cien ubytovania v jednotlivých regiónoch.

Bratislava v tohtoročnom rebríčku klesla z 57 pozície na 79. miesto, čo je spôsobené najmä oslabovaním kurzu eura. Prepad z vlaňajšej 47. na 69 priečku zaznamenala česká metropola Praha. Stalo sa tak kvôli oslabeniu kurzu krouny, vyššou mierou inflácie a zvýšením niektorých daní.

V prvej tretine rebríčka sa prekvapivo objavuje dvadsať afrických miest. Podľa riaditeľky Merceru Nathalie Constantin-Métralovej sú hlavným dôvodom problémy obmedzenej ponuky prijateľného ubytovania. Vysoká je v Afrike taktiež cena dovážaného tovaru.

V celej Amerike sú najdrahšími mestami brazílske Sao Paulo a Rio de Janeiro. V Spojených štátoch je najnákladnejším mestom New York na celkovom 33. mieste. Drahé sú aj kalifornské mestá Los Angeles a San Francisco.

V dôsledku posilňovania meny stúpali v rebríčku aj mestá v austrálsko-tichomorskom regióne - všetkých šesť hodnotených austrálskych miest na čele so Sydney na 11. mieste je medzi prvými tridsiatimi.

Prvá desiatka najdrahších miest na svete:

Poradie Mesto Krajina
1. Tokio Japonsko
2. Luanda Angola
3. Ósaka Japonsko
4. Moskva Rusko
5. Ženeva Švajčiarsko
6. Züruch Švajčiarsko
7. Singapur Singapur
8. Ndjamena Čad
9. Hongkong Hongkong
10. Nagoja Japonsko

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu