Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Desivý pohľad: Čínske mesto zahalil podivný žltý mrak!

Smog ponoril mesto do hmly.
Smog ponoril mesto do hmly. (Zdroj: internet)

PEKING - Mladí a starí Číňania z mesta Wu-chan dostali v pondelok pokyn nevychádzať z domov po tom, čo mesto s deviatimi miliónmi obyvateľov zahalil hustý oblak smogu. Informovala o tom dnes agentúra AFP s odvolaním sa na oficiálne čínske médiá.

Obyvatelia hmlu opisovali ako nepriehľadný závoj sa žltkastými a nazelenalými odleskami. Na mesto sa zniesla náhle v ranných hodinách a prinútila ľudí chvatne sa zháňať po maskách zakrývajúcich ústa. Ministerstvo životného prostredia provincie Chu-pej vydalo vyhlásenie, v ktorom vyzvalo deti, starší obyvateľov a osoby s dýchacími ťažkosťami, aby nevychádzali z domov.

Oficiálna tlačová agentúra Nová Čína uviedla, že smog spôsobilo "pálenie slamy", a poprela, že by vo Wu-chan alebo jeho blízkosti došlo k nejakej nehode. Na internete sa ale ihneď vyrojili zvesti, že severovýchodne od mesta explodoval chemický komplex.

"Pozrel som sa z okna kancelárie a neveril vlastným očiam," povedal AFP Li Jün-čung z Wu-chan. "Najskôr mi napadlo, že bude pršať. Za 31 rokov vo Wu-chan som ešte nič takého nezažil. Máme veľké obavy, pretože nevieme, čo to je," dodal.

Francúzsky konzulát v meste vyzval obyvateľov, aby zostali doma, zavreli okná a obmedzili používanie klimatizácie. "Zdroj hustého dymu, ktorý zakryl mesto Wu-chan od dnešného rána, je zatiaľ neznámy," napísal konzulát v pondelok na svojich internetových stránkach. "Miestne úrady nám sľúbili informácie tak skoro, ako to bude možné," dodal.

Agentúra Nová Čína uviedla, že smog bol okrem Wu-chan zaznamenaný v šiestich ďalších mestách provincie Chu-pej.

Znečistenie ovzdušia je čím ďalej, tým naliehavejším problémom trápiacim čínske mestá. Miestne úrady sú neustále pod paľbou kritiky domácej i zahraničnej, že zľahčujú závažnosť situácie v mestských oblastiach, predovšetkým v Pekingu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu