Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

Nová hrozba pre svetovú ekonomiku: Zničiť ju môže Facebook!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Nedávny vstup Facebooku na burzu nedopadol vôbec podľa predstáv obchodníkov ani samotného Marka Zuckerberga. Situácia okolo najpopulárnejšej sociálnej svete vyvoláva čoraz väčšie obavy a môže vraj dokonca zničiť svetovú ekonomiku.

Tvrdí to americký ekonóm Paul B. Farrell, podľa ktorého sa Facebook zaradil medzi problémové firmy. Aby nenastal ten najhorší scenár, musí spoločnosť nasledujúcich päť rokov udržať rast ziskov vo výške 41 percent. V opačnom prípade sa stane čiernou labuťou (neočakávaná udalosť, pozn. red.), čo by malo katastrofálne následky pre globálnu ekonomiku.

Farrell ďalej uviedol, že investori mali pred vstupom Facebooku na burzu ružové okuliare. "Je to, ako keď ste zaľúbení. Vôbec nevnímate varovné signály. Po niekoľkých mesiacoch veľkých očakávaní ste presvedčení, že ak nezískate podiel Facebooku v primárnej emisii akcií (IPO), zničí vás to. Ak by ste aj dopredu vedeli o prípadných rizikách, váš názor by to nezmenilo."

Analytik vidí problém aj v tom, že ľudia si stále myslia, že Facebook je príliš veľký a populárny na to, aby padol. A práve táto myšlienka je podľa neho zabijakom ekonomiky. Zároveň upozorňuje na to, že podobné varovania sa ignorovali aj v roku 2008, predtým, než došlo ku krachu americkej banky Lehman Brothers, ktorý viedol ku svetovej recesii.

Záludnosť Facebooku spočíva aj v niečom inom. Mnohí finanční experti sa zhodujú v tom, že ide iba o kolektívnu ilúziu, kde sa skutočná hodnota sociálnej siete odzrkadľuje v mysliach miliónov užívateľov. Na udržanie tejto predstavy je ale potrebná ďalšia hotovosť. Ani tá však nedokáže zaručiť, že Facebook na trhu stratí, čoho následkom bude hospodársky pokles.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu