Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Gynekológovi sa nepodaril potrat, žene musí platiť tučné výživné!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: catholicvote.org)

MADRID - Istý gynekológ zo španielskeho ostrova Mallorca, ktorému sa nepodarilo umelé prerušenie tehotenstva, bude musieť platiť matke dieťaťa výživné. Rozhodol o tom miestny súd. Žena má tiež dostať odškodnenie vo výške 150 000 eur. Lekár sa proti rozsudku plánuje odvolať.

V apríli 2010, keď bola nemenovaná pacientka v ôsmom týždni tehotenstva, podstúpila na klinike potrat. Nikto jej však nepovedal, že zákrok sa nepodaril. Na vyšetrenie prišla za ďalšie tri mesiace, pretože mala pocit, že je znovu v inom stave a znovu preto chcela potrat. Ultrazvuk ale ukázal, že už je v piatom mesiaci. Umelé prerušenie tehotenstva pritom španielske zákony povoľujú len do 14. týždňa.

Lekár pacientke ponúkol, že jej vráti 320 eur, ktoré pôvodne za zákrok zaplatila. Poslal ju taktiež na jednu kliniku v Barcelone, kde vraj vykonávajú interrupcie aj v takto pokročilej fáze tehotenstva. To však barcelonskí lekári odmietli.

Podľa rozhodnutia sudcu má gynekológ žene platiť 978 eur mesačne až do doby, než dovŕši jej teraz osemnásťmesačný synček 26 rokov. Nedobrovoľnú matku rozsudok potešil. Prostredníctvom svojho právnika odkázala, že teraz neľutuje toho, že má dieťa. "Teraz je mi dobre a so všetkým som sa zmierila. Nemala som inú možnosť," vyhlásila.

Potraty na želanie povolila v Španielsku predvlani vtedajšia socialistická vláda. Podľa skoršieho zákona bolo možné interrupciu podstúpiť jedine vtedy, ak žena otehotnela pri znásilnení, ak bol plod závažne poškodený alebo ak bolo ohrozené zdravie tehotnej.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu