Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Spoločnosť nám nastavuje zrkadlo

Vstupenka na REALWOMAN FÓRUM 2012
Vstupenka na REALWOMAN FÓRUM 2012

Pozeráme sa na seba a svoje problémy, vidíme svoj uhoľ pohľadu a pritom nám uniká celistvosť a základný princíp fungovania spoločnosti, v ktorom existuje rodina: žena, muž a dieťa. V poslednom období sa do popredia dostáva téma ženy a postavenia zamestnanej matky. Čoraz častejšie sa začína diskutovať o ženskom potenciáli a skĺbení rodinného a pracovného života.

Typický príklad dnešnej zamestnanej ženy, ktorá je zároveň matkou dvoch detí v predškolskom, príp. školskom veku, nastoľuje obraz ženy, ktorá si musí vybrať. Buď si vyberie z titulu svojej práce, či funkcie prácu a kariéru a spolupodieľa sa na zlepšení finančnej stránky rodiny, čo so sebou prináša alternatívnu potrebu zabezpečenia starostlivosti o deti opatrovateľkou, príp. starými rodičmi. Alebo sa rozhodne nájsť si prácu, ktorá jej umožní pravidelne vyberať deti zo škôlky, školy, či záujmových krúžkov. Má jasne hodnotovo nastavené priority a cíti, že starostlivosť o deti je jednoznačne na prvom mieste. Venuje sa rodine a deťom, stará sa o domácnosť, ale už nemá také finančné ohodnotenie, čo sa automaticky odzrkadľuje na rodinnom rozpočte. V tejto kategórii žien sa môžu ocitnúť aj ženy, ktoré zanedbávajú svoje potreby, túžby a nerozvíjajú svoje talenty a skutočný potenciál. Povedzme si otvorene, či žena, ktorá sa rozhodla uplatniť sa v práci, naozaj pracuje osem hodín denne.

Skutočnosť je taká, že pracuje oveľa viac a dlhšie. Môže sa takáto žena naplno venovať deťom, domácnosti, manželovi a sama sebe? V praxi sa stretávame s tým, že tieto ženy z časových a iných dôvodov nemôžu vyzdvihnúť svoje dieťa zo školského zariadenia a sú radi, keď sa zúčastnia aspoň na rodičovskom združení, príp. záverečnom posedení pre deti a rodičov. Takáto žena uprednostní pomoc v domácnosti, pretože inak by sa úplne vyčerpala. A to ani nehovoríme o tom, ak si ešte po večeroch študuje materiály na ďalší deň. A to ešte treba urobiť domáce úlohy a nezanedbať komunikáciu, ktorá je tak dôležitá nielen medzi partnermi, ale aj medzi rodičmi a deťmi. Približne takto prebieha priemerný deň ženy manažérky alebo ženy, ktorá sa rozhodla uprednostniť prácu. Ale nezabúdajme, že takto môže vyzerať aj priemerný deň jej asistentky. K týmto manažérskym povinnostiam musíme pripísať ešte naplánovanie voľna počas prázdnin, dni voľna, starostlivosti o dieťa počas choroby  a pod. Len v skratke sme popísali reálne problémy, s ktorými sa  môže žena denne stretávať. Keďže každá sme iná a máme rôzne zamestnania, máme aj svoje radosti aj starosti.

Keď ponúkneme týmto ženám, z ktorých väčšina môže byť v podobnej pozícii inšpiráciu a motiváciu, je to skvelá príležitosť, ale v reálnom živote narazia na problémy, s ktorými sa stretáva takmer každá druhá žena. Systémovo nie sú vytvorené dostatočné podmienky pre pracujúcu matku. Stretáva sa s bariérami, ktoré ju nútia robiť rozhodnutia na úkor seba a svojej rodiny. Vo všeobecnosti zamestnávatelia nevytvárajú adekvátne podmienky pre ženy. Napr. pre tie, ktoré chcú ísť na materskú dovolenku a čiastočne sa chcú zapájať do pracovného procesu, aby z neho nevypadli. Mnohé ženy počas tzv. materskej dovolenky, pretože v pravom slova zmysle nemôžeme hovoriť o dovolenke, strácajú svoje sebavedomie. Ich dokonale zvládnutý time manažment sa stáva automatickým až do tej miery, že si to prestane sama žena a jej okolie vôbec uvedomovať. Takýchto a podobných obmedzení je oveľa viac, či už pre ženy, ktoré sa rozhodnú venovať sa rodine, alebo ženy, ktoré chcú aktívne pracovať a popritom sa venovať rodine. Rozdielne chápanie postavenia ženy podľa mužského a ženského princípu je na mieste, pokiaľ sú v konečnom dôsledku  muž i žena v harmónii a vedia spoločne zladiť starostlivosť o rodinu a pokiaľ im to umožňujú spoločenské podmienky.

Väčšina ľudí dáva rodinu na prvé miesto vo svojom živote. Rodina poskytuje dôležité citové zázemie a duševnú podporu pre každého jedného člena. Toto zázemie si prenášame do pracovného i spoločenského života a odvíja sa od toho celý náš život. Tlak dnešnej doby stavia rodičov do čoraz ťažšej situácie. V snahe zabezpečiť svoju rodinu, matka i otec musia adekvátne zosúladiť rodinný aj pracovný život, čo sa im nie vždy darí a dôsledkom toho sú  „vysoké dane“.  Rodičia nevenujú svojim deťom toľko času, koľko by si predstavovali, to sa prejavuje na ich správaní, príp. výsledkoch v škole.  Zrkadlo dnešnej spoločnosti poskytuje o tom veľa dôkazov. Zmenou spoločnosti sa menia ľudia, rodina a rodinné vzťahy. Čo je oveľa vážnejšie, mení sa aj hodnotový rebríček. Momentálne sa nachádzame v období, keď absentujú hodnoty rodinné a citové a preferujú sa hodnoty materiálne. Je evidentné, že bez materiálnych hodnôt sa nedá žiť, ale až v staršom veku alebo s odstupom času človek prehodnotí svoje postoje a uvedomí si, čo je dôležité pre rodinu a spoločnosť.

Každá z nás má svoj príbeh, skúsenosti a to, čo prinášame samé sebe, svojmu okoliu a spoločnosti. Každá z nás zobrazuje iný typ ženy. Máme svoje úlohy, napĺňame ich a tvoríme, ak spolupracujeme ako tím a spoločne sa o to delíme. Ale o tom je aj fungovanie rodiny a vôbec celej spoločnosti. Harmónia, spolupráca, rešpekt, úcta a pokora má fungovať medzi ženami a mužmi na všetkých úrovniach. Problémom dnešnej doby je kríza hodnôt. Ak začneme každý sám od seba a nebudeme posudzovať a hodnotiť svoje okolie, budeme na dobrej ceste. Zmena je viac ako nevyhnutná .

Najhodnotnejšia vlastnosť ženy je jej tvorivá schopnosť. Pokiaľ žena nemôže tvoriť, prejavuje sa to aj navonok. V dnešnej dobe je preto veľmi aktuálna otázka nevyužitého ženského potenciálu, integrácie rodiny a pracovného naplnenia ženy. Súčasný trend poukazuje aj na rozhodnutie žien, ktoré odkladajú materstvo v snahe uplatnenia sa v pracovnom procese. U niektorých je to otázka dobrovoľnej voľby, u iných nevyhnutné rozhodnutie. To má za následok aj varovné signály, že Slovenská republika patrí medzi posledné krajiny v rámci pôrodnosti Eurozóny.  A preto by sme mali brať do úvahy aj sociálno-rodové a sociálno-ekonomické aspekty.

Je potrebné vytvoriť harmóniu, aby mali ženy teraz aj v budúcnosti krajšie vzťahy s mužmi, deťmi a to sa v konečnom dôsledku prejaví aj v celej spoločnosti. Téme ženského potenciálu sa budeme venovať 25. mája v Bratislave v hoteli KempinskiRiver Park na jedinečnom podujatí RealWoman Fórum, ktoré prináša prvý verejný dialóg o prínose využívania ženského potenciálu ako riešení pre spoločnosť, ekonomiku, podnikanie a zlepšenie kvality života rodín na Slovensku.

 

VEREJNÁ ČASŤ PROGRAMU RWF 2012

25. mája 2012, hotel Kempinski v Bratislave
13:00 hod.
Otvorenie a privítanie účastníčiek/kov, hostí a spíkerov
13:10 hod.
Prečo robíme RealWoman Fórum a aký je náš zámer, Katarína Zacharová,
zakladateľka RealWoman a autorka RealWoman Fórum
13:20 hod.
Dnešná kľúčová úloha žien pre našu budúcnosť, Bea Benková, medzinárodná
ambasádorka a koučka výnimočných žien
______________________________________________________________________________
Téma: Autenticita ženy
13:35 hod.
Snívajme o tom, kým chceme byť! Eva Birčáková, konzultantka v Adamas
Coaching & Consulting, s.r.o.
Téme: Talenty ženy
13:55 hod.
Najvýraznejšie bariéry a stereotypy ženského potenciálu. Sylvia Porubänová,
sociologička
14:10 hod.
Prečo muži nebozkávajú žaby. Ing. Vladimír Synek, CSc., riaditeľ Corporate
Consulting Group
______________________________________________________________________________
14:30 hod.
Fórum: diskusia medzi spíkerkami/mi a účastníčkami/kmi
______________________________________________________________________________
15:00 hod.
Prestávka a občerstvenie
______________________________________________________________________________
Téma: Rodina a práca, práca a rodina
15:20 hod.
Byť matkou neznamená vystúpiť z vlaku. Ing. Elena Kohútiková, PhD.,
zástupkyňa generálneho riaditeľa VÚB banky
15:35 hod.
Rodina je základ spoločnosti, resp. poznáš svoj príbeh?. Ing. Ján Badžgoň,
PhD., predseda predstavenstva a generálny riaditeľ Castor & Pollux
Téma: Lídership je kľúč
15:50 hod.
Ženský lídership je príležitosťou pre biznis. Petra Berecová, výkonná riaditeľka
pre ľudské zdroje (Chief Human Resources Officer); Slovak Telekom, a.s.
16:05 hod.
Načo vlastne hľadať nepatričné rozdiely medzi mužmi a ženami?. Ing. Pavol
Lančarič, PhD., generálny riaditeľ Orange Slovensko
______________________________________________________________________________
16:20 hod.
Fórum: diskusia medzi spíkerkami/mi a účastníčkami/kmi
______________________________________________________________________________
16:50 hod.
Workshop - 12 kvalít života a spôsobov vedenia výnimočných žien. Bea
Benková, medzinárodná ambasádorka a koučka výnimočných žien
17:40 hod.
Uzatvorenie a poďakovanie
RealWoman n.o., Mierová 48B, 82105, Bratislava - Ružinov, Slovenská republika, IČO: 45736294

Autorka článku: Miriam Letášiová 

 

 

 

           

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu