Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Genocída v amazonskom pralese: Belosi strieľajú unikátny kmeň!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: survival)

RIO DE JANEIRO - Indiáni amazonského kmeňa Awá vymierajú, varovala vo štvrtok mimovládna organizácia Survival International. S odvolaním sa na správu brazílskeho Národného inštitútu pre sídelné a agrárne reformy (INCRA) sa na tomto jave podieľajú prichádzajúci drevorubači, chovatelia a osadníci.

"Indiáni Ašá nám hovoria, že situácia je kritická. Sú obeťou genocídy a zanikajú. Sú malým kmeňom proti zástupu votrelcov," povedala hovorkyňa Survival International Sarah Shenkerová. Kmeň podľa organizácie tvorí už len asi 460 osôb.

Survival International vyzvala brazílsku vládu, aby definovala územie kmeňa Awá a zabránila tamojšiemu ničeniu lesa a kolonizácii. Požiadavku podporilo okolo 23-tisíc ľudí, dodala Shenkerová.

Kampaň na záchranu amazonských indiánov začal v apríli britský herec Colin Firth. "Prales indiánov Awá je ilegálne ničený kvôli ceneným drevinám. Akonáhle drevorubači na indiánov narazia, vraždia ich. Luky a šípy nemôžu čeliť ľahkým zbraniam belochov," vysvetlil nositeľ Oscara za film Kráľova reč z minulého roka.

Podľa údajov brazílskej Národnej nadácie pre indiánov (Funai) žije v Brazílii 77 izolovaných kmeňov, ktoré sú roztrúsené po Amazónii. Len tri desiatky z nich boli už identifikované.

Zo 191 miliónov obyvateľov Brazílie indiáni tvoria necelé jedno percento. Obývajú však asi 12 percent jej územia, najmä práve v Amazónii.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu